Opinii

Imaginea presei din Vrancea

Corneliu Condurache
4 mai 2006 1125 vizualizări
Ieri s-a sarbatorit, ca in fiecare an de 3 mai, "Ziua libertatii presei". Asa cum ati putut citi din "Ziarul de Vrancea" si o puteti face si in editia de astazi, jurnalisti din redactia noastra au luat parte la mai multe din manifestarile organizate cu acest prilej la Bucuresti.

Intre ele, si inaugurarea pe INTERNET a site-lui cuprinzind baza de date a proprietatilor de presa din Romania, de catre Centrul de Jurnalism Independent Intrucit in respectiva initiativa apare si judetul nostru, eu imi voi permite sa aloc suprafata din ziar repartizata rubricii "Punctul de vedere" de astazi prezentarii situatiei presei din Vrancea asa cum poate fi citita la adresa www.mediaindex.ro

Restul ramine la aprecierea dumneavoastra.


"In Vrancea presa s-a impartit in "buni"si "rai". Din perspectiva autoritatii locale, presa s-a impartit, ca in multe alte judete, in doua categorii: buni si rai. Cei buni - adica cei care mimau critica la adresa autoritatilor, cei rai - aceia care publicau mai mult decit ar fi avut voie. Ca in cazul celorlalte cotidiane din fosta retea "Monitorul", echipa redactionala s-a rupt de fostul titlu in 2002, in momentul in care acesta a ajuns proprietatea lui Mihai Iacob (patronul Dramiral, fostul partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vintu.) Acum functioneaza si in Focsani, ca in majoritatea judetelor unde

a fost intemeiata reteaua "Monitorul" doua cotidiane: unul pastrind denumirea veche, "Monitorul", dar cu o echipa redactionala schimbata la momentul crizei. Al doilea, "Ziarul de Vrancea", fondat de un grup din fosta conducere de la "Monitorul", cu echipa redactionala de la data spargerii retelei. "Ziarul de Vrancea" a fost creat cu aceasta identitate in 2002 si avea un tiraj de 5.000 de exemplare in 2005, din care vindea 4.300, in perioada iulie-decembrie 2005, potrivit BRAT.

Ziarul este detinut de famila Condurache (Corneliu si Rodica), Corneliu Condurache fiind fratele ieseanului Daniel Condurache (proprietarul de la "Opinia studenteasca" si Radio Nord-Est).

"Monitorul de Vrancea" detinut de Corina Iuliana Trifan, care si conduce publicatia, scoate 7.500 de exemplare auditate BRAT. Dintre acestea vinde 5.000, 1.500 sunt gratis, iar 950 sunt retururi

(date pentru perioada iulie - decembrie, potrivit BRAT). Cum cele doua ziare sunt concurente, este de mentionat ca, sub mandatul de opt ani al presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan (PSD), "Ziarul de Vrancea" a fost adesea hartuit - atit prin piedici puse echipei editoriale si prin procese, cit, foarte important, prin blocarea distributiei acestui ziar. Chioscurile proprii au fost confiscate, iar reteaua Rodipet refuza sa vinda ziarul. In schimb, "Monitorul de Vrancea" nu a avut astfel de

probleme, dimpotriva a reusit sa difuzeze abonamente gratuite la diverse institutii din judet. Proprietarul"Monitorului de Vrancea", Corina Trifan, conduce si redactia "Milcovul", un cotidian cu tiraj confidential (detinut de Trifan si de Georgica Noaptes).


Concluzii Problemele pe care presa independenta din Vrancea le-a intimpinat sub fosta guvernare PSD au distorsionat dezvoltarea acesteia si au perturbat piata.


In micro, ceea ce s-a intimplat in Vrancea oglindeste distorsiunile generate chiar in piata nationala de un joc politic ce urmarea sa controleze presa, prin instrumente indirecte (bani publici pentru ziarele care puteau fi influentate, masuri represive fata de cele considerate "de opozitie").



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.