Opinii

Limitele anticorupţiei penale

Alina Mungiu-Pippidi
11 ian 2012 1597 vizualizări
Ce e în comun între cazurile Nastase-Zambaccian, Păcuraru-Morega, Sereş-Nagy, Ioan Niculae? Că tragem de legislaţia anticorupţie pînă o să se rupă. De fapt, s-a rupt deja.

Nu sînt jurist, ci teoretician în ale corupţiei. Definiţia mea a fost totdeauna – şi mai nou e confirmată de UNCAC, convenţia ONU contra corupţiei – foarte largă. Eu consider coruptă orice alocare preferenţială, care e deci o abatere de la distribuţia pe criterii clare sau aleatorii, după caz, deci şi nepotismul, şi firma de partid preferată sînt corupţie în definiţia mea.

Nu şi în legislaţia noastră, care se bazează pe clasica definiţie a corupţiei profit ilegal (şi monetar) din funcţia publică. Ca atare, multe cazuri împinse în zona corupţiei nu sunt corupţie, nici cînd Morega şi Păcuraru se înteleg la telefon ca fiul primului să primească contracte de stat de la al doilea, nici cînd Codrut Sereş se vede cu unii prezumtivi băieţi deştepţi şi discută cum să le facă loc pe lîngă deja existenţii băieţi deştepţi. În cazul din urmă mă tem că DIICOT nu va ajunge nicăieri cu condamnarea, încadrările fiind de spionaj şi alte aiureli. În cazul Nicolae, iarăşi încadrările de subminare a economiei naţionale şi complot nu îmi sună bine, riscul fiind să dispară la implementarea noului Cod Penal. Traficul de influenţă este prea monetar definit în legislaţia noastră (reciprocitatea nu există), şi mita prea este baza anticorupţiei legale, cînd mita directă nu e cel mai important  element în corupţia sistemică.

Ciudat că nu a fost nici o dezbatere publică despre ineficienţa legislaţiei, ci doar despre ineficienţa DNA. Riscul e sa începem procese pe care nu le vom duce decît la noi achitări, cu delimitarea şefului statului şi mai mult de anticorupţie. Chiar dacă  există îndoieli că Parlamentul actual ar putea largi şi clarifica cadrul legal al anticorupţiei, discuţia trebuie deschisă neîntîrziat. Avem legi contra băieţilor deştepţi? Sau frecăm puşca, alimentăm talk-showuri şi totul e doar fum, spre deziluzia generală?


Alina Mungiu-Pippidi este profesor de politici publice la Hertie School of Governance, presedinte al Societăţii Academice din Romania şi iniţiatorul proiectului romaniacurata.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Titi, acum 4487 zile, 6 ore, 2 minute, 10 secunde
Scrie Mungiu Pippidi in Ziarul de Vrancea?! Oau! Felicitari ziarului pentru colaborare! Bravo!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.