Opinii

Cît costă joaca de-a prefecţii apolitici

Silvia Vrînceanu Nichita
5 ian 2012 6569 vizualizări
O adevărată febră legislativă l-a cuprins pe ministrul de Interne, Traian Igaş. După ce ne-a cadorisit cu alegeri comasate- uitînd totuşi să le treacă şi pe cele prezidenţiale la pachet- o nouă gogoriţă legislativă este aruncată pe piaţă.

 Cea mai recentă initiativă a sa este cea care permite înalţilor funcţionari publici – prefecţi, subprefecţi şi inspectori guvernamentali – să candideze la alegeri. Facem precizarea că toţi aceştia sînt în subordinea echidistantă - ghiciţi - chiar a autorului legii, dl ministru Igaş. Şi cum proiectul nu a fost lansat întîmplător - cunoscut fiind faptul ca Igaş nu e gîndul care zideşte ci mîna care împlineşte- probabil viitoarea lege va consfinţi şi din punct de vedere teoretic politizarea totală a administraţiei publice. După aberantele ordonanţe de urgenţă neconstituţionale ale guvernului PSD-PDL cu directorii coordonatori de deconcentrate -în fapt un gen de demnitari de nivel local care permiteau şomerilor din partide să devină directori - care au condus la ridicolele situaţii în care o descentralizată avea cîte trei şefi, asistăm la încă o decredibilizare a actului politic. Se recunoaşte astfel lipsa resursei umane cu expertiză la aceste alegeri comasate şi implicit eşecul oricărei politici de reformare a partidelor de la noi. Astfel, Reforma Statului, atît de clamată de dl preşedinte Băsescu, nu mai este decît un slogan pentru naivi. Nu putem exclude nici intenţia de fraudare a alegerilor, căci cei care organizează alegerile în judeţe sînt tocmai prefecţii. Faptul că ei s-ar suspenda pe perioada alegerilor şi nu ar influenţa procesul electoral ţine de domeniul glumelor. Oricum sînt oameni introduşi în sistem de partide, dar plătiţi scump de noi toţi, din banul public. Toate partidele tac complice căutînd să îşi menţină cît mai mulţi inspectori guvernamentali în sistem, în fapt adevaraţi tăietori de frunză la cîini. Noţiunea de elită a administraţiei publice – prefectul apolitic după model francez - este compromisă în mod ipocrit după doar 6 ani de la lansare. Toţi banii cheltuiţi pe aşa-zisa perfecţionare a acestora sînt duşi pe apa sîmbetei. Iată cum rămîn cei din partide prizonierii propriei lacomii şi incompetenţe. Adevărata creaţie a acestora în 20 ani de politică este clientela şi cumetria politică, ridicată la rang de lege şi în Vrancea. Pentru unii a fost, de altfel, şi unica formă de manifestare în spaţiul public.
În 2005 erau prezentaţi ca modele de înalţi specialişti în administraţia publică doi prefecţi: cel de Iaşi şi Bucureşti. Cel de la Iaşi a fost condamnat pentru corupţie şi reprezentă interesele de grup din jurul lui Fenechiu. Cea de la Bucureşti, Mioara Mantale, atunci cînd a fost retrogradată de Tăriceanu în funcţia de subprefect a spus că va da în judecată guvernul pentru că a încălcat Codul Muncii. Nu ştia că în cazul înalţilor funcţionari publici se aplică normele dreptului administrativ. Astăzi competenţa ei este folosită pe planul relaţiilor internaţionale…
În rest, aş fi curioasă să aflu ce părere are despre acest proiect dl Profesor în drept administrativ Romeo Postelnicu, şeful Cancelariei Prefectului apolitic Hornea. Ziarul nostru îi va găzdui cu interes punctul de vedere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gutza, acum 4465 zile, 6 ore, 16 minute, 58 secunde
Scuze!!!! Am gasit articolul cu procesul de la Cluj, dar nu am aflat mare lucru. Astept cu nerbdare finalul!!!!!!
Gutza, acum 4465 zile, 6 ore, 49 minute, 2 secunde
In primul rand "La multi ani" tuturor celor pe care ii cheama Ion, Ioana, Jhon sau Johana! Felicitari d-nei Vrinceanu pentru articolele din Ziarul de Vrancea, dar noi cititorii acestui ziar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.