Nota informativa despre adversari.
Ce se intimpla in Vrancea, legat in special de ce face si drege Marian Oprisan, constituie din nou subiectul unor ample articole de presa, aparute in ultimele zile intr-un cotidian central de mare tiraj.
Formul de dezbateri de pe pagina web a ziarului are pentru aceste titluri un numar record de apelari. Este impresionant sa iei la cunostinta ce imagine si-au format oamenii din diferite colturi ale tarii despre baronul de Vrancea si faptele sale "vitejesti". Si mai ales, cit de aproape sint ele de realitate. Daca Partidul Social Democrat ar fi macar putin preocupat, asa cum pretinde, de restructurare, ce scriu cititorii respectivelor articole in mesajele de pe forum i-ar putea fi de un mare ajutor. Pentru ca tot circulau teorii savante despre baroni care aduc dezavantaje la nivel de tara, dar voturi in judetul repartizat ca baronat. In focul unei astfel de dezbateri, la care a luat parte chiar Oprisan, acesta a fost sunat de autorul reportajului publicat marti in "Evenimentul Zilei".
Vorbind si gindind, cel mai probabil "emotional-rational" cum afirma plin de importanta intr-o recenta emisiune televizata, cel care este legitim banuit in ultimii ani ca a fost unul din principalii artizani ai atribuirii caracterizarii de "judet-feuda" Vrancei, a scapat un nou "porumbel" in stilul sau devenit de acum inconfundabil.
De unde rezulta clar ca el primeste note informative despre adversarii sai. Logic, pentru a primi astfel de note, cineva trebuie sa-i urmareasca pe respectivii luati in vizor. Sa fim sinceri: despre o astfel de practica a baronului circulau de multa vreme, in diverse cercuri, versiuni mai mult sau mai putin amanuntite. Iata ca acum, prin cele confirmate cu acest prilej, lucrurile ar putea fi dovedite si lua accente deosebit de grave. Este vorba, practic, de dovada reinvierii unor practici pe care foarte multi nu le mai credeau posibile si care ar putea fi asemanate cu cele utilizate de politia politica inainte de 1989. Ele arata, pe linga conceptiile celui ce s-a pretat sa le utilizeze, si care nu mai reprezinta pentru multi din judet o curiozitate, si cita democratie si libertate au existat in Vrancea in aceasta perioada. Nu se poate discuta inca de vreun indiciu clar privind antrenarea unei institutii a statului in aceasta nebuneasca aventura. Dar, in acelasi timp, la modul in care stim ca s-au petrecut multe in judet in acesti ani, o astfel de varianta n-ar trebui sa fie abandonata. Asupra acestei ingrijoratoare confirmari este, cu singuranta, necesara o serioasa ancheta din partea institutiilor abilitate. Daca vor avea bunavointa sa se autosesizeze! In final, iata cum isi incheia in editia de joi editorialistul Mihai Mirica opinia intitulata sugestiv "De-a risu plinsu". "Daca nu ar fi atit de tragica, situatia din Vrancea ar stirni chiar risul. Din nefericire, ce se intimpla acolo nu este scenariul unei comedii, ci o realitate strimba, regizata de o suma de personaje grotesti. Si nota de plata pentru acest trist spectacol o platim tot noi, ca intotdeauna, de altfel."