Opinii

O să tremuraţi bine la iarnă, dragi concetăţeni!

Silvia Vrînceanu Nichita
21 sep 2011 2085 vizualizări
Prin anul 2000, mama celebrei soprane Angela Gheorghiu a mers jenată în audienţă la primarul Adjudului, pentru a-l ruga să dea apă rece oraşului întrucît îşi aşteaptă fiica acasă şi nu se cuvine să nu aibă parte de minimul semn de civilizaţie.

Aţi mai auzit ca Adjudul să aibă raţionalizat consumul de apă în ultimii ani, că noi nu!
La Focşani însă, capitală de “judeţ european”, vară de vară, 39.000 de oameni îndură cu stoicism lipsa apei calde. Cunosc familii care au primit musafiri şi cărora le-a crăpat orbrazul de ruşine pentru că invitaţii au fost nevoiţi să facă baie “la ibric”. La început de an şcolar, familiile de orăşeni care au mai crezut încă în centrala de termoficare şi-au dus copiii la hotel pentru a-i îmbăia sau chiar la rudele de la ţară, care stau acum mult mai bine la capitolul confort. Alţi cunoscuţi au crescut cifra de afaceri a farmaciilor pentru a se trata de răcelile cu care i-a tratat ENET, ca să nu mai vorbesc de milioanele încasate de firmele care vînd sisteme alternative de încălzire. Nu e cazul să insistăm că apa caldă este vitală pentru un oraş care se doreşte civilizat şi că societatea noastră de termoficare nu mai este capabilă să-şi îndeplinească scopul pentru care a fost creată.
Fac oare autorităţile ceva pentru a schimba ceva? În timp ce oraşul suferă de trei luni din cauza sistării apei calde, oficialii ENET, societate deţinută de Consiliul Local, adică chiar de cetăţeni, se comportă ca un administrator de bloc care a fugit cu banii locatarilor. Iar ilustrul său director ne sfătuia deunăzi să ne îmbăiem cu apă încălzită la … soare.
Ce se va întîmpla la iarnă cu încălzirea oraşului nimeni nu ştie. La cererea FMI, Guvernul a eliminat subvenţia la încălzire, aşa că ne aşteaptă o majorare cu pînă la 60% a facturilor, în funcţie de cît vor fi dispuse primăriile să suporte din diferenţa de preţ. În alte oraşe, primarii caută soluţii. La Focşani, chestionat de reporteri, primarul l-a luat pe “nu ştiu” în braţe. La Iaşi, consilierii au aprobat deja concesionarea CET-ului, prin licitaţie internaţională unui investitor privat, astfel încît serviciul să fie unul acceptabil ca preţ pentru cetăţeni. Firma franceză Dalkia a investit deja în centralele electro-termice din Alba Iulia, Tulcea sau Brazi. Vecinii din Bacău au centrală termică nouă, în vreme ce la Brăila, Primăria a anunţat că are trei soluţii, una dintre acestea fiind acordarea de subvenţii tuturor cetăţenilor ca şi pînă acum şi nu pe tranşe de venit. Şi alte oraşe au decis trecerea pe centrale de cartier sau eliminarea subvenţiilor doar pentru cei cu venituri mari. La Focşani însă primarul aşteaptă probabil să se descopere izvoare termale pentru încăzirea oraşului.
Anul viitor se împlinesc 20 de ani de cînd municipiul este condus de doar doi primari, Nicolae Lăţcan (1992-2000) şi Decebal Bacinschi (2000-2012), care au pozat mereu ca oameni ai administraţiei. Alături de Valter Popescu, unul dintre cei mai longevivi directori din sistemul public, în 20 de ani, aceştia nu au reuşit să promoveze nici o strategie pentru eficientizarea sistemului, ba dimpotrivă. N-au nici o responsabilitate faţă de cetăţeni, dar trăiesc de ani de zile pe banii lor. Vorbim de doi primari fără vocaţie politică, dar care au rămas buni prieteni, unul dintre aceştia fiind, se ştie, subordonatul celuilalt la UDET. Nu vă supăraţi, dar avem aleşii pe care îi merităm. Pentru că au demonstrat că doar atunci cînd au nevoie de voturi găsesc soluţii de resuscitare a cadavrului de la termoficare. Să nu vă miraţi dacă guvernanţii locali vă vor lăsa să tremuraţi puţin la iarnă pentru a spera apoi într-o dezgheţare după alegerile din 2012. Aşa că spor la tremurat, dragi concetăţeni! Sau să tremuraţi … bine! Ultima mea şansă pentru ENET a fost ratată în această vară, fix pe 31 august, ultima zi în care a fost liber la debranşări...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.