Opinii

Drumurile din Vrancea si noua criza economica

Mihai Boicu
8 aug 2011 1177 vizualizări
La prima vedere s-ar putea spune ca nu exista nici o legatura intre cele doua subiecte. Insa, in lumea de astazi, totul se leaga, intr-o forma sau alta

Miine se deschid ofertele depuse la licitatia organizata pentru drumurile judetene si de interes local din Vrancea care vor fi reparate de Ministerul Dezvoltarii in cadrul programului national de imbunatatire a infrastructurii rutiere. Din cei 10.000 de km de drumuri care vor fi reabilitate in tara, aproape 200 sint judetul nostru. Suma totala estimata pentru realizarea lucrarilor este de 230,5 milioane lei, adica aproape 55 milioane euro. Initiativa Guvernului Boc de a repara drumurile tarii este laudabila, pina cind ne uitam la sursa de finantare: bugetul. Cind avem miliarde de euro date de UE pentru infrastructura, ministerul condus de Elena Udrea gestioneaza un program ambitios pentru mediul rural pe banii bugetului. Mai mult, in timp ce acest program prevede ca drumurile trebuie reabilitate pina in 2013, plata constructorilor urmeaza a fi facuta pina in 2020. Pentru Vrancea, potrivit anuntului din Sistemul Electronic de Achizitii Publice, exista doar aproximativ 80 de milioane lei finantare in acest moment. Intrebarea care se pune este legitima: de ce nu se putea face un asemenea program cu fonduri europene, in conditiile in care tara noastra a atras 3% din finantare si a platit la bugetul UE mai mult decit a primit. Raspunsul e simplu. Vine anul electoral 2012, iar repararea drumurilor in aceasta perioada este cea mai buna propaganda. Constructorii vor fi alesi pe sprinceana si nu mai sintem atit de naivi sa nu ne dam seama ca o parte din bani se vor intoarce, prin diverse cai, la actualul partid de guvernamint. Daca se utilizau fonduri UE macar o parte din aceste mismasuri nu mai erau posibile. Consecintele nefolosirii banilor europeni sint dezastruoase. Pentru a sustine cheltuielile publice Guvernul Boc se imprumuta la foc automat de la banci, iar datoria tarii a urcat la 37% din PIB. Daca am intreba un sustinator al puterii despre sumele uriase imprumutate, acesta ne-ar raspunde ca nivelul maxim de indatorare permis de tratatul de la Maastricht este de 60% din PIB. In realitate, o tara poate intra in incapacitate de plata si la mult mai putin de 37%, daca are o economie atit de fragila ca a Romaniei. Noua criza economica mondiala care se prefigureaza este tocmai una a datoriilor tarilor. Cum ne prezentam noi in fata acestei noi amenintari? Cu o incapacitate crasa si o usurinta criminala in irosirea fondurilor UE, care ar putea usura presiunea pusa pe bugetul statului de cheltuielile publice. De aceea, nu-i credeti pe guvernanti cind va spun ca tara noastra este pregatita pentru a face fata crizei, cum spuneau si in 2008 si pregatiti-va pentru ce este mai rau.
intre cele doua subiecte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
taravrancei, acum 4636 zile, 15 ore, 8 minute, 12 secunde
.. poate invata si romanii .. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.