Opinii

Remedii jurnalistice pentru o lume uitata

Mihai Boicu
11 iul 2011 1734 vizualizări
Doua treimi dintre locuitorii judetului Vrancea locuiesc in mediul rural. Din cealalta treime aproape toti au legaturi cu satul vrincean.

La aceste cifre seci se adauga imaginea dezolanta din orase, chiar si in unele locuri din Focsani, cu gradini cu legume si cotete cu pasari si porci printre blocuri, sau stive cu lemne pentru incalzitul apartamentelor. Acesta e tabloul unui judet ancorat in trecut, cu oameni care inca mai traiesc din munca ogorului. Si, totusi, aceasta lume este uitata, iar in fata sint scoase problemele si realizarile din resedinta judetului. O asemenea realitate poate fi explicata cu scuza ca aici se iau deciziile importante. Aceasta explicatie nu tine loc insa si de justificare. De ce? Pentru ca agricultura, asa rudimentara cum este, asigura piinea pentru o buna parte din judet si, pe viitor, ar putea trece de la stadiul de mare potential la afacere de succes, daca luam in calcul actualul context international. Pentru ca din padurile Vrancei au facut si fac averi pina si oficialii de la Bucuresti care inchid ochii la afacerile cu lemne. Pentru ca unii dintre primarii comunelor se comporta ca niste mici dictatori locali si dincolo de aerul de "oameni de tara" se ascund averi de miliarde lei vechi. Pentru ca locuitorii satelor mai au inca o sfiala nefireasca in a-si cere drepturilor in fata autoritatilor. La izolarea cauzata de infrastructura proasta se adauga izolarea informationala, pentru ca lumea calculatoarelor nu prea se potriveste cu populatia imbatrinita care a supravietuit tinerilor plecati la munca in strainatate. Daca politicienii isi aduc aminte de lumea satului doar la alegeri sau cind sint interesati, Ziarul de Vrancea si-a propus sa puna umarul la schimbarea acestei stazi de lucruri prin intermediul unei pagini dedicate celor aproape 250.000 de vrinceni care locuiesc in mediul rural. Demersul cotidianului nostru vine din convingerea ca multe din probleme pot fi, daca nu rezolvate, macar ameliorate printr-o informare mai buna.



Pagina 9 din editia print, pagina satului tau


Daca v-ati plictist de un peisaj informational suprasaturat de divortul Columbenilor, tocurile Elenei Udrea, maririle de sini si golurile de inteligenta ale pseudovedetelor autohtone, cotidianul nostru vine cu un proiect jurnalistic inedit, dedicat celei mai numeroase categorii de locuitori a judetului: populatia din din mediul rural. Stimati cititori, daca nu mai vreti sa auziti de satul vostru doar cind a vazut tata Safta un OZN zburind pe deasupra privatei din fundul curtii si vreti sa aflati si despre tirgul din satul vostru, atunci va invitam sa va alaturati initiativei Ziarului de Vrancea. Demersul este necesar pentru ca din cei aproape 400.000 de locuitori ai judetului, peste jumatate locuiesc la sate. In lumea satului vrincean accesul la informatii este de multe ori dificil, populatia imbatrinita, iar unii reprezentanti ai autoritatilor locale fac legea. Cotidianul nostru si-a propus sa se aplece spre aceasta categorie de locuitori si sa le ofere informatii la care nu prea au acces despre relatia cu autoritatile statului, despre evenimente locale, tirguri, accesul la fonduri europene sau legislatie, dar si calendarul agricol sau alte noutati din lumea satului. Va invitam sa cititi, incepind de astazi, pagina dedicata mediului rural, pagina satului tau! Daca aveti sugestii, le asteptam pe adresa redactiei, redactia@ziaruldevrancea.ro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 17 ore, 32 minute, 9 secunde
Oare jurnalistul care se va ocupa de problema asta este semnatarul articolului ? Si cum vin stirile, pe mail ? Sau poate trebuie luate satele la pas ? Pai atunci, succes. :-)
, acum 739371 zile, 17 ore, 32 minute, 9 secunde
Si eu sint de la tara si as dori sa va informez ca in com Poiana Cristei sat Dumbrava un invatator care a dus multe generatii de elevi nu stiu daca acum a iesit la pensie a facut niste lucrari citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.