Opinii

Ciufuleala de la Tulnici

Corneliu Condurache
20 iun 2011 2288 vizualizări
La Tulnici, disputele politice dintre PDL si USL continua si dupa transarea bataliei avind drept miza fotoliul de primar al comunei.

In esenta, dupa ce democrat-liberalilor "" care se credeau cistigatori cu 80% din primul tur cu citeva zile inainte de verdictul urnelor - le-a fost "suflat" postul de primar chiar de catre un fost membru de-al lor, racolat de PSD si Marian Oprisan, invinsii in alegeri vor sa-si ia acum un gen de "revansa".

Tergiversind cit mai mult cu putinta, probabil pina la alegerile locale din 2012, recucerirea majoritatii in Consiliul Local Tulnici de catre USL. Respectivul raport de forte dintre numarul de alesi ai partidelor in CL Tulnici a fost afectat in timpul campaniei electorale de "tradarea" materializata prin trecerea in tabara PDL a patru consilieri, trei de la PSD si unul de la PNL. Numai ca dupa ce "tradatorii" au fost dati afara din partidele care i-au trimis in legislativul comunal, Legea 393/2004 actualizata, cunoscuta si sub denumirea de "Statutul alesilor locali" nu lasa, cel putin teroretic, loc prea mult de intors. Astfel, conform Art 9, "calitatea de consilier local sau judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului" la pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales".

Tactica strategilor PDL Vrancea se bazeaza pe impiedicarea indeplinirii cvorumului de sedinta (prezenta a mai mult de jumatate din membrii CL la sedinta) la transpunerea in practica a urmatoarelor articolele referitoare la incetarea de drept a mandatelor consilierilor carora li s-a retras sprijinul politic:

"Art. 9 alin (3).Incetarea de drept a mandatului de consilier se constata de catre consiliul local, respectiv de consiliul judetean, prin hotarire, la propunerea primarului ori, dupa caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricarui consilier;

Art. 12. - (1) In toate situatiile de incetare a mandatului inainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judetean, dupa caz, adopta in prima sedinta ordinara, la propunerea primarului, respectiv a presedintelui CJ, o hotarire prin care se ia act de situatia aparuta si se declara vacant locul consilierului in cauza.

La sedinta de vineri a CL Tulnici , in momentul in care trebuia sa se constate retragerea sprijinului politic pentru consilierii migratori, impricinatii (cei 3 consilieri PSD si unul PNL in vizor sa-si piarda mandatele) au parasit in bloc lucrarile, lasind sedinta fara cvorum si facind astfel imposibila aplicarea procedurilor din Legea 393/2004. Dupa acest episod au aparut imediat reactiile politicienilor implicati, Oprisan declarind ca "PDL a apelat la o smecherie" si s-a comis "o ilegalitate" care se cere indreptata de Justitie, in vreme ce Trasculescu a sustinut ca alesii trecuti la PDL "nu vor bloca proiectele de hotarire initiate de primar", asa cum sustine PSD. Cele doua declaratii ilustreaza inca o data "dialogul surzilor" practicat in politica noastra. Aceea in care Oprisan, acuzat in alte ocazii de nerespectarea legii, cere acum vehement aplicarea ei. Si ameninta ca va obtine ceea ce vrea in Instanta, fapt pe care probabil il va si realiza fara dificultati, avind in vedere textul articolelor de lege in discutie. In consens cu PDL, si Prefectura se straduieste sa tergiverseze situatia. Lucrurile sint si mai dificil de justificat, politic vorbind, ca mod de a lasa ca partidul sa fie "ciufulit" prin aplicarea legii la cererea lui Oprisan cu cit, nu-i un secret, PDL a fost unul dintre promotorii modificarii legii care sanctioneaza cu pierderea mandatelor "migratia politica" a alesilor locali.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 13 ore, 15 minute, 10 secunde
Scurt! Te-ai lepadat de familia ta, iesi afara. Familia trebuie sa-si urmeze cursul vietii. Ceea ce ne abureste Trasculescu si Prefectul sint acele jocuri meschine de care vrincenii au luat la citeste integral
, acum 739370 zile, 13 ore, 15 minute, 10 secunde
Bai fraierilor, unde-i lege nu-i tocmeala si legea e la mine bai. Deci gata cu panarama ca va mai trag si vreo doua palme. Ce daca au votat aia PSD la Tulnici, eu am votat PDL in Consiliul Local si citeste integral
, acum 739370 zile, 13 ore, 15 minute, 10 secunde
PSD nu a validat consilieri PDL la Focsani, in 2010, ca sa mentina un cvorum mai mic si o majoritate 100% sigura astfel incat bunuri ale Focsaniului sa treaca in administrarea lui Oprisan, la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.