Opinii

2012, anul electoral al partidelor de manevra

Silvia Vrînceanu Nichita
1 mar 2011 1319 vizualizări
Unii aseamana guvernarea CDR din 1996-2000 cu cea a actualei coalitii de guvernare, in frunte cu PDL, si isi freaca miinile la gindul ca jilturile puterii se vor elibera curind. Spera, asa cum s-a intimplat si in 2000, ca cei care le-au redus salariile, pensiile, sporurile vor deveni istorie.

Cresterea pragului electoral de la 3 la 5% pe vremea cind PNTCD era prim actor al guvernarii CDR, criza economica si nesfirsitele luptele intestine din interiorul partidului au consfintit decesul politic al taranistilor care nu reusesc sa mai scape de sindromul de "partid de garsoniera". Acum, democrat "" liberalii vor sa scada pragul electoral de la 5 la 3% in special pentru salvarea UDMR-ului. Partidul minoritar a devenit un club politic inchis al intereselor personale si de grup, care acum are rolul de a asigura guvernarea dar care ar putea sa nu mai atinga pragul de admisie in viitorul parlament. Este clar ca decizia de a scadea pragul electoral este parte din calculul politic al puterii portocalii pentru viitorul mandat. Am senzatia insa ca cei din PDL neglijeaza in chip naiv "partidul OTV", lansat la apa de Dan Diaconescu, ziaristul devenit milionar pe cai mai putin ortodoxe si a carui popularitate creste dupa ce a fost arestat in direct si a abordat un discurs radical. O alta arestare care a facut valuri la ore de virf, cea lui Gigi Becali, l-a trimis pe acesta in Parlamentul European si a intarit alianta de la Bucuresti dintre PDL, PNG si PRM, ceea ce arata inca o data ca una se vorbeste si alta se intimpla in politica noastra. Pe margine isi fac insa incalzirea alte "partide televizor" si de televizor si liderii aferenti, cum ar fi Vadim Tudor sau László Tõkés, politicieni de mucava al caror singur mijloc de exprimare politica este demagogia si nicidecum rezolvarea vreunei probleme reale cu care se confrunta societatea.

E clar, reperele ne sint date peste cap, nu mai stim cine ne reprezinta interesele, pentru ca in mass-media se da o teribila lupta intre agende. Iar corpul social reactioneaza doar la stimuli precum ura, lacomie, minciuna... Se stie ca intotdeauna saracia a nascut extremism. Sociologii, care cunosc bine mecanismele de vot, spun ca nu e de gluma si ca ar trebui sa invatam din istorie pentru alegerile din 2012. Spun asta pentru ca nu am trecut criza financiara, iar un teren social minat de saracie ne poate aduce mari probleme. Vor incepe sa vina deconturile imprumuturilor externe, apropierea alegerilor va indemna Guvernul la compromisuri, iar dimanica electorala ar putea aluneca spre extremism. Cam asa s-a intimplat si in 2000, cind am vazut dintr-o data ca disidenta Doina Cornea il sustine comunistul Ion Iliescu pentru ca Vadim Tudor sa nu devina presedinte. Iar asta ne dadea fiori. Chiar si asa, a urmat poate cea mai urita perioada pentru democratie de dupa 1990, din care nu prea am invatat nimic, din pacate. Am mai spus-o: tarile moderne consacra institutii si standarde, nu persoane. La noi inca e invers. Naivi, inca ne dorim un Vlad Tepes care sa-i traga pe hoti in teapa in piata publica. Si asta si votam. Tepari ieftini, al caror singur scop este sa ne tepuiasca pe noi si bugetul de stat, dar care vorbesc pe gustul nostru la televizor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 20 ore, 26 minute, 56 secunde
DE CE nu ne ocupam putin si de guvernatorul BNR ca sa intelegem si noi ce a facut el bun sau rau pentru poporul roman care indatorat fiind pe 6 generatii o duce la fel de prost sau bine ca si vecinii citeste integral
, acum 739392 zile, 20 ore, 26 minute, 56 secunde
Noi de 20 de ani votam numai cu ochii inchisi. Nu mai mai mira unde sintem. O sa vedeti ce va fi in 2012.
, acum 739392 zile, 20 ore, 26 minute, 56 secunde
Daca se merge tot pe uninominal, ar trebui eliminat pragul electoral, astfel pot intra oameni valorosi cu idei noi si partide noi. Astfel se poate schimba clasa politica...
, acum 739392 zile, 20 ore, 26 minute, 56 secunde
Abia astept sa vina Antonescu.Nu maresalul ci asta,lipoveanul cu ochi de inecat.In tandem cu limbricul cu ochelari Ponta.Bugetul va creste prin gesturile filantropice, de sute de milioane si miliarde citeste integral
, acum 739392 zile, 20 ore, 26 minute, 56 secunde
Dare de ce sa vina Antonescu nene Nemuriciu,sa ramina asa ca traim foarte bine..!!!avem salarii bune,confort de UE,preturi la fel,sanatate sa ne dea Dumnezeu.
, acum 739392 zile, 20 ore, 26 minute, 56 secunde
In 2012 o sa va ciufuleasca toata lumea daca va mai duceti cu prostii la portile lor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.