Opinii

Agonia prea mare a dinozaurului ENET Autor: blocatara

Corneliu Condurache
17 feb 2011 1396 vizualizări
La rubrica Punctul de vedere de ieri a aparut pe forumul de discutii al editiei on-line a Ziarului de Vrancea un comentariu postat de catre un cititor al cotidianului nostru care s-a semnat blocatara . Si care explica pe intelesul celor interesati cruda realitate referitoare la ENET. Membrii Consiliului Local al municipiului Focsani, dar si alti sefi cu musca pe caciula de prin Prefectura sau din alte institutii, ar trebui sa-l citeasca atenti si sa ia masuri in consecinta. Este deja suficient de tirziu. Este, oare, atit de greu de inteles ca atit timp cit va prefera ca altcineva sa se ocupe de incasarea banilor sai - adica Asociatiile de Proprietari - ENET-ul are mari sanse sa tot ramina cu gazele taiate? Iar apoi, ce-i care-l conduc sa tot pozeze relaxati, ca nici usturoi n-au mincat si nici gura nu le miroase?

"Conform directivelor UE, trebuia sa se treaca la contorizare individuala de foarte multi ani (de cand s-au pus si gigacalorimetrele), dar ENET-ul nu este interesat din mai multe cauze:

1) asigurarea parametrilor utilitatilor conform normelor ANRSC care trebuie inclusa in contracte;

2) un volum mai mare de munca si implicit costuri mai mari;

3) pasarea responsabilitatilor pe seama asociatiilor de proprietari, din care multe nu au posibilitatea actionarii in justitie din cauza lipsei banilor, lipsei de cunostinte juridice si a legislatiei care se schimba necontenit. Multe asociatii au refuzat sa reinoiasca contractele cu ENET-ul, printre care si asociatia din care fac parte. Urmarea: ENET-ul merge inainte pe vechiul contract care nu mai este valabil. Ca urmare, ce responsabilitate mai are asociatia fata de ENET, care nu vrea sa respecte legislatia? Multe asociatii vor intra in incapacitate de plata din cauza unei legi aberante votate de parlamentul Romaniei, care da dreptul proprietarilor sa nu plateasca 11 luni dintr-un an, iar daca achita integral restanta a 12-a luna, nu se percep penalitati de catre asociatie. In schimb, asociatia acumuleaza penalitati care nu pot fi puse in sarcina nimanui! O alta lege aberanta este cea adoptata asta vara, prin care se distribuie pina la 50% din consumul total pe bloc pe spatiu comun, cheltuielile fiind repartizate in functie de suprafata utila a apartamentului. In acest fel se face subventie intre vecinii din bloc, cei mai cistigati fiind marii consumatori, cei care nu si-au izolat termic apartamentele , proprietarii de la apartamentele de parter la care factura este diminuata cu 10% si de la ultimul etaj la care factura este diminuata cu 20%. Totul este in detrimentul proprietarilor gospodari ce au investit in izolarea termica, care isi incalzesc apartamentele la temperaturi normale de 20-22 grade si care mai au nenorocul sa stea la etajele intermediare. La acestea, se adauga furtul ENET-ului cu gigacalorimetrul: in loc sa inregistreze energia termica la apa calda de la 45 grade conform normelor, inregistreaza de la 30 grade (de parca aceasta ar fi si apa calda?!). La fel si la caldura. Consultind bugetul primariei, am calculat ca subventia medie pe apartament pentru aceasta iarna se situeaza la circa 3.000 RON. Iarna trecuta a fost ceva mai mare. Nu credeti ca folosindu-se subventia pe doi ani s-ar fi putut monta in fiecare apartament o centrala termica performanta? In alte orase (Arad, Bacau, Brasov) primariile au hotarit sa subventioneze montarea de sisteme de incalzire alternative si sa inchida ineficientul si costisitorul sistem centralizat!"




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 9 ore, 8 minute, 59 secunde
Problemele CET-urilor si datoriile mari ale acestora catre furnizorii de gaze naturale au determinat in 2010 debransarea masiva a locuintelor de la sistemul centralizat de incalzire. Un exemplu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.