Opinii

Comunele Vrancei, la mare distanta de regulile europene

Corneliu Condurache
12 oct 2010 929 vizualizări
Nu este prima oara cind se pune problema organizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. Dupa aducerea in discutie a judetelor care sint mult prea mici, conform practicii Uniunii Europene referitoare la asigurarea unei eficiente a cheltuielilor publice privind administrarea lor apare, iata, pe tapet si chestiunea comunelor.

Asa cum puteti afla din editia de astazi a Ziarului de Vrancea o clasificare a acestora in functie de numarul de locuitori se prezinta astfel:

-10 comune au intre 1000 si 2000 de locuitori;

-21 comune au intre 2000 si 3000 de locuitori;

-13 comune au intre 3000 si 4000 de locuitori;

-13 comune au intre 4000 si 5000 de locuitori;

-4 comune au intre 5000 si 6000 de locuitori;

-4 comune au intre 6000 si 7000 de locuitori;

-2 comune au intre 7000 si 8000 de locuitori;

-1 comuna are intre 8000 si 9000 de locuitori.


Specialistii europeni in domeniu pretind ca nu se poate vorbi despre cheltuieli eficiente de administrare a comunitatilor rurale sub 11.000 de locuitori. Motiv pentru care, asa cum recunoaste si Valerica Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului si vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Vrancea, "este preferabil ca localitatile rurale sa nu aiba mai putin de 11.000 de locuitori, pentru a putea accesa mai bine proiectele europene". Se pune, desigur, intrebarea: cine dintre politicienii romani ai momentului are curajul sa sustina o asemenea solutie impopulara, si mai ales care dintre primari de comune, ar fi dispus sa-si traga singur presul de sub picioare astfel? Sa nu omitem ca la mina actualilor primari de comune din judete sint, practic, toate tipurile de alegeri ce se desfasoara in Romania: locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale. In acelasi timp insa, nu-i un secret: economia ramine intotdeauna indiferenta la calculele si combinatiile politice de orice tip; prin urmare si la cele generate de scrutine. In aceste conditii promisiunile politicienilor ca o vom duce bine sint tot atit de apropiate de realitate precum sint cifrele care indica numarul de locuitori ai comunelor din Vrancea in 2010, fata de cele carora economia tarilor europene le-a verificat eficienta (din punct de vedere al cheltuirii banilor publici).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.