Opinii

Descentralizarea deszapezirii - smen de partid

Corneliu Condurache
18 dec 2009 1312 vizualizări
Descentralizarea ne tot este prezentata in ultima perioada, cu diverse prilejuri, ca un fel de panaceu a rezolvarii majoritatii problemelor societatii romanesti

Deszapezirea drumurilor judetene este una dintre formele cele mai concrete ale unui tip de descentralizare. Pentru ca stie, (sau ma rog, asa ar trebui!) - cel mai bine situatia drumurilor din Vrancea, pe care le si administreaza, Consiliului Judetean i s-a dat mina libera sa organizeze licitatia pentru atribuirea contractului anual de deszapezire a respectivelor cai de acces. In celelalte judete o fi, poate, altfel. In Vrancea insa, acest exemplu de descentralizare a imbracat de citiva ani haina unui smen pe bani publici tip afacere de partid. Astfel, contractul de deszapezire a drumurilor judetene ajunge an de an, de vreo patru ani incoace, in portofoliul firmelor (sint mai multe, pentru ca din informatiile noastre unele iau contractul si altele ii inchiriaza utilaje "cistigatorului") consilierului judetean social-democrat Victor Roman. Pentru anul in curs valoarea contractului cu pricina este de peste 2,8 milioane lei (peste 28 de miliarde de lei vechi) pentru o perioada de 4 luni (noiembrie-martie!). Nu sint multe firme in Vrancea care mai ales in aceasta perioada de criza economica sa aiba in 4 luni de activitate venituri de 28 de miliarde de lei vechi. Cum decurge in cea mai cruda realitate deszapezirea drumurilor din Vrancea data pe mina unei firme de partid, s-a putut constata zilele acestea. Daca serviciile asigurate de contractant ar fi fara cusur, n-ar fi nimic de comentat. Numai ca nu-i deloc asa. Contra celor 28 de miliarde de lei bani publici ajunsi in conturile firmelor lui Victor Roman, drumurile judetene din Vrancea sint deszapezite cu ajutorul blindatelor Armatei. Pentru a fi adusi bolnavii la dializa, ori gravidele la maternitate (cele ce n-apuca sa nasca acasa, coordonate prin telefon de medicii ambulantei de la Focsani!). Bineinteles ca la astfel de bani incasati, firmele "victor-romanilor" se orienteaza sa aiba costuri cit mai mici, cu scopul (nu greu de intuit) de a le ramine cistigul net cit mai mare. Chiar daca vrincenii sint lasati sa se descurce cum pot cu viscolul si zapada mai mult sau mai putin anuntate de coduri galbene ori de alte culori, descentralizarea insa, orice s-ar spune, merge struna in judet. Pentru "victor-romani" si protectorii lor.


P.S. Cu mare probabilitate situatia este valabila si-n cazul drumurilor nationale de pe teritoriul judetului .Cu alti artisti jucind aceiasi piesa si cu spectatorii trasi pe sfoara dupa un scenariu similar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 15 ore, 58 minute, 19 secunde
Dom'le a zis la televizor ca se incalzeste planeta ? A zis. Si ninsoarea asta de unde e ? Contractul nu e valabil in caz de ninsoare. Desapezire OK, da nu cand e ninsoare.
, acum 739370 zile, 15 ore, 58 minute, 19 secunde
Ca orice contract, si acesta trebuie sa poarte semnatura celui care in calitate de beneficiar,se angajeaza sa plateasca in corelatie cu rezultatul prestatiei. Pentru aceasta, tot beneficiarul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.