Opinii

Scenarii cunoscute

Corneliu Condurache
1 sep 2005 792 vizualizări
"Ziarul de Vrancea" prezinta o noua afacere din seria celor inconfundabile

"Ziarul de Vrancea" prezinta o noua afacere din seria celor inconfundabile, pe care si-a pus in ultimii ani amprenta cunoscutul aspirator al fondurilor publice din judet, Corneliu Prunache. Recentul Raport al Camerei de Conturi Vrancea, intocmit la controlul destinat descarcarii de gestiune a Consiliului Judetean pe 2004, cuprinde cazuri cu multe semne de intrebare in privinta legalitatii in care sint prezente foarte des firme ale acestui personaj. Iar faptele din dosarul lui Prunache, care pentru muritorii de rind s-ar fi constituit de mult in unele cu puternice conotatii penale, nu-i dificil de banuit ca nu au fost posibile fara inalta protectie politica. Cazul prezentat astazi poate fi considerat si el unul emblematic pentru modul in care s-au derulat in acesti ani afacerile de tip "capitalism de cumetrie" in Vrancea. Circuitul acestora ar merita descifrat pina la capat de organismele abilitate ale statului, deoarece nu-i exclus ca ele sa aduca revelatii majore chiar in domeniul marii coruptii despre care se tot discuta in Romania. Asa cum redactorii cotidianului nostru au scris inca de la inceput, suportind si consecintele dezvaluirii adevarului, mecanismul era unul care parcurgea un algoritm cu pasi cunoscuti. Prin executarea silita a unor societati, (foste de regula cu capital de stat) activele acestora ajungeau in contul datoriilor (cel mai des prin intermediul Casei de Pensii) la preturi derizorii in proprietatea oamenilor de afaceri aflati in gratiile puterii locale.

Mai departe, acestea erau puse drept garantie pentru obtinerea unor insemnate credite la banci care nu prea mai erau returnate. De aici apare in toata splendoarea si primul indiciu al modului in care a fost fentat statul prin subevaluarea grosolana a respectivelor active la vinzarea in contul datoriilor.

Pentru ca apoi respectivele gajuri sa se intoarca de unde au plecat prin interpusi de tipul Radoi, precum in secventa cu vinzarea curcanului lui Birzoi din piesele de teatru ale lui Alecsandri. De altfel, respectivul dom\' Radoi se pare ca mai este implicat intr-o tranzactie cu intepator iz discutabil. Este vorba despre Crama Calciu, al carei beneficiar in 2002-2003 a fost baronul local vrincean. Printr-o ghidusie, o crama evaluata de Casa de Pensii la 950 de milioane i-a fost vinduta lui Oprisan dupa dobindire de catre Prunache la vreo 375 de milioane (pretul de atunci al unui apartament cu doua-trei camere).

O fi sau nu vorba despre o originala mita cu acte? Ori nici aici nu pot fi gasite "interese patrimoniale sau nepatrimoniale"? Chiar daca atunci procurorii locali au parafat tranzactia Prunache-Oprisan cu o cel putin curioasa viteza ca fiind legala (era in toiul scandalului national cu baronii locali), ea cu siguranta ar putea fi catalogata drept imorala. Iar domnul Radoi, ca sa inchida cercul, a achizitionat respectiva Crama de la baron si a garantat cu ea un credit de patru miliarde. Adica exact cit face, la un pret de zece ori mai mare decit cel cu care o "achizitionase" posibilul protector.

Acum, un grup de active luate cu doar citeva sute de milioane este gajat pentru un credit de citeva miliarde bune la o banca de stat printr-o manevra trasa parca la indigo. Desi nici el nu prea este achitat, grupul de active ajunge cu mare probabilitate cam in aceleasi miini. Si cind te gindesti ca toate acestea se deruleaza dupa un scenariu cunoscut, ale carui subtilitati nu par sa mai intereseze pe cineva din moment ce vesnicul pacalit este Statul...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.