Opinii

Jaful fara jefuitori

Corneliu Condurache
29 aug 2005 739 vizualizări
Incepe sa se distinga inca un domeniu in care s-a facut mult zgomot si s-a realizat tare putin din ce se promitea prin campaniile electorale de anul trecut: jaful din padurile Vrancei.

Incepe sa se distinga inca un domeniu in care s-a facut mult zgomot si s-a realizat tare putin din ce se promitea prin campaniile electorale de anul trecut: jaful din padurile Vrancei. In editia sa de simbata "Ziarul de Vrancea" incerca sa surprinda in articolul "Mafia padurilor stie dinainte cind vine controlul!" starea actuala din domeniu. Dar mai ales comportamentul si tendinta celor responsabili sa dea piept cu respectiva situatie, nimeni altii decit reprezentantii politicienilor care, prin programele de guvernare ne asigurau ca odata ajunsi la putere preocuparea lor de capatii va fi cea a schimbarii radicale a lucrurilor.

Daca acest deziderat s-a implinit cumva, si in ce proportie, cel mai bine puteti aprecia fiecare dintre dumneavoastra, analizind ce vedeti si traiti in fiecare zi. Sigur, acum diferenta ar fi ca faradelegile sint recunoscute public si mediatizate prin presa, spre deosebire de ce se intimpla pina in decembrie 2004. Cind, se stie, metoda batistei pe tambal si "ascunderea sub pres" a dezastrelor cu protectie politica la nivel inalt reprezentau practici curente. Insa nu-i deloc exclus ca acest scenariu sa fi fost unul obligatoriu de utilizat pentru a-i inlatura din scaune pe cei care aveau pina in 2004 si in acest domeniu de complexe si insemnate interese friiele puterii in miini. Constatarea amara este ca, asa cum se intimpla in mai toate cazurile, unde se intretaie mari mize economice banuite a fi pozitionate in spectru local al formatiunilor politice ca fiind transpartinice, nimeni nu-i vinovat!

A! Gresesc. Se distinge ca prin ceata tendinta timida de a transfera "cocoasa responsabilitatii" asupra proprietarilor. Care, in marea lor majoritate, sint batrini sau mostenitori. In calitate de proprietari, acestia nu puteau si nu pot inca beneficia de proprietatea lor. Dimpotriva, daca aveau nevoie de lemne pentru foc, erau purtati la nesfirsit pe drumuri si rareori li se "marcau" te miri ce, ocazie cu care constatau ca altii mai "iuti de mina" ii jefuisera fara a mai avea nevoie de aprobari. Sicanele curgind lant, unii dintre ei n-au avut alta varianta decit pe cea de a-si vinde pe mai nimic, nu de putine ori fara vreo forma legala, hectarele de padure. "Cumparatorii", adulmecind prada, au aparut imediat si, cum erau "initiati", au "exploatat" "la ras", lasind adevarate peisaje selenare in urma lor. Apoi s-au ocupat de restul operatiunilor "sensibile". In fata acestora, institutiile abilitate ale statului joaca suspectul rol de martori neputiinciosi. Inspectorii silvici cind "pica" in control nu sint capabili sa realizeze "flagrantul" pentru a infunda legal si definitiv hotii, iar politia din toate localitatile pe unde trec masinile incarcate doldora cu busteni joaca "inocent" rolul celor care n-au vazut sau auzit ceva! Intr-un rusinos lant al slabiciunilor care ascunde mult prea numeroase atitudini cu mari semne de intrebare. Continua, deci, cu mare avint se pare, strategia in care institutiile statului joaca rolul jenant de "Popa prostul", spre prosperitatea unor cercuri de interese care deja s-au acomodat si reorientat spre noile virfuri ale puterii.

Multi vad, putini cunosc.

Dar, cum am avut in Romania Revolutie cu teroare fara teroristi, mare coruptie fara corupti, sa ne mai miram ca in Vrancea se profileaza deja, ca fiind aproape cert, jaful din paduri fara jefuitori?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.