Opinii

Concluzii la concluzii

Corneliu Condurache
17 aug 2005 700 vizualizări
Intre satisfactiile certe ale meseriei de ziarist independent, cu toate riscurile, sicanele si greutatile acestei profesii in Romania ultimilor ani, care n-au fost si nu-s defel putine, se incadreaza, intre altele, confirmarea demersurilor si anchetelor jurnalistice de catre viata reala.

Intre satisfactiile certe ale meseriei de ziarist independent, cu toate riscurile, sicanele si greutatile acestei profesii in Romania ultimilor ani, care n-au fost si nu-s defel putine, se incadreaza, intre altele, confirmarea demersurilor si anchetelor jurnalistice de catre viata reala. Este exact senzatia pe care o pot avea pe deplin justificat tinerii jurnalisti care au scris in acesti ani in "Ziarul de Vrancea" sute de articole si anchete despre modul in care sint cheltuite fondurile publice de catre ordonatorul principal de credite din judet, Consiliul Judetean, citind "Nota" cuprinzind concluziile rezultate in urma "verificarii contului de executie intocmit pentru anul 2004 in vederea acordarii descarcarii de gestiune". Si numai spicuind citeva din constatarile cuprinse in acest act iti dai sema ca tot ce s-a petrecut in ultima vreme in Vrancea depaseste orice inchipuire. In baza contractelor atribuite fara respectarea prevederilor legale, in 2004 au fost efectuate plati de 56. 594. 833. 845 lei. S-au facut plati nelegale in valoare de aproape 21 de miliarde lei, pentru care s-a cerut stabilirea raspunderii juridice si recuperarea prejudiciului, lucrari platite si neexecutate firmelor unor cunoscuti prieteni si fosti asociati in afaceri ai lui Oprisan (precum Prunache si Anghel), licitatii suspecte c-ar fi fost trucate, dar pentru care membrii comisiilor, functionari ai Consiliului Judetean, in frunte chiar cu sefii lor, Oprisan si Mircea Diaconu, au incasat aproape 3 miliarde de lei pe linga lege, presarind justificari de tip SF, cum ca ar fi lucrat 110 ore pe zi! Intre ele, dese ipostaze demne de o economie de piata de cumetrie, in care, intr-o crasa incompatibilitate, directoarea Raluca Dan a facut parte din comisia care a selectat, de exemplu, firma tatalui ei ca fiind cea mai buna, cum a procedat si directoarea economica Valeria Teodorescu cu societatea apartinind fratelui sau. Incercarea achizitionarii printr-un adevarat suvoi de smecherii tipic baronesti, care numai legale nu pot fi, a Complexului Caprioara de la Vinatori, a dus inspectorii Camerei de Conturi Vrancea care au efectuat controlul la aprecierea ca afacerea are un puternic iz penal. Or fi fost si ei pusi de "Ziarul de Vrancea" sa concluzioneze in acest fel, precum aprecia "Cabinet presedinte al Consiliului Judetean Vrancea" intr-un recent "Comunicat de presa", c-ar fi fost manipulat s-o comita Centrul de Resurse Juridice? Modul in care au fost fituiti in acesti ani, in dispretul legii si al intereselor comunitatii, banii pe faimoasele paranghelii, rezulta iarasi cum nu se poate mai clar.

Exact suma tocata pe spectacolele indoielnice din Piata Unirii in 2004, in valoare de peste 30 de miliarde, s-a regasit de fapt intre sumele neachitate in acelasi an furnizorilor de bunuri si servicii. Intre care, de exemplu, SC "Drumuri si Poduri" SA Vrancea, adusa in stare de colaps financiar. Unul dintre cele mai grave falsuri descoperite in actele celor care ar trebui sa fie exemplu in respectarea legilor in Vrancea este si acela ca imobilul din strada Republicii nr 13, pe care si copiii de la gradinita il stiu ca-i sediul Partidului Social Democrat, cel care a inghitit in perioada 2003-2005 peste 19 miliarde lei pentru reparatii curente, capitale si modernizari, figureaza in documente ca "nu i s-a dat nici o destinatie". Exact anii in care am trait intr-o crunta minciuna si pacaleala!

Cocluzii la concluzii:

Dupa atitia ani buni, in care poate multora dintre ei le-a fost rusine in diverse ocazii, abia in acest an inspectorii Camerei de Conturi Vrancea au incercat sa spuna in masura posibilitatilor avute la indemina, se pare, mare parte din adevarul privind modul in care au fost cheltuiti banii publici in baronatul Vrancea. Cea mai mare parte din ei intr-un crunt dispret al legii si-ntr-o greu de masurat bataie de joc!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.