Opinii

Curioasa autocaracterizare a judecatorilor vrinceni

Corneliu Condurache
8 oct 2009 1125 vizualizări
Judecatorii Tribunalului Vrancea sint printre foarte putinii (la ora cind scriu aceste rinduri am aflat neoficial ca intr-un singur judet din tara s-a mai intimplat un lucru similar) care au refuzat, practic, sa faca parte din Biroul Electoral Judetean pentru alegerile prezidentiale din noiembrie

Conform afirmatiei judecatorului Adrian Toni Neacsu, in dubla sa calitate de presedinte al Tribunalului si de port drapel al miscarii de protest a magistratilor vrinceni, contestatarii isi justifica fronda printr-un articol din legea proprie de functionare. Acesta precizeaza ca "judecatorii inamovibili pot fi mutati prin transfer, delegare, detasare sau promovare, numai cu acordul lor". O hotarire din jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei (nr. 326/2004) referitoare la o contestatie privind constitutionalitatea prezentei judecatorilor in Biroul Electoral Central (BEC) aplicabila si Biroului Electoral Judetean (BEJ) asimileaza prezenta judecatorilor din Tribunal sau Inalta Curte de Casatie si Justitie pe perioada existentei mentionatelor structuri (BEC sau BEJ) unei detasari. Aceeasi hotarire mai face, insa, niste precizari: " Cit priveste componenta acestuia, (n.r. BEC sau BEJ) alaturi de reprezentanti ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale, legiuitorul a optat si pentru(...) judecatori ai înaltei Curti de Casatie si Justitie (n.r sau Tribunalului Judetean in cazul BEJ), atit pentru neutralitatea lor politică, pe de o parte, cit si pentru faptul ca ei fac parte dintr-o alta putere a statului − cea judecatoreasca −, pe de alta parte. Din aceasta perspectiva, participarea judecatorilor înaltei Curti de Casatie si Justitie ca membri in Biroul Electoral Central (n.r sau Tribunalului Judetean in cazul BEJ) se constituie intr-o garantie privind desfasurarea corecta a intregului proces electoral cita vreme, prin statutul lor, acestia nu pot face parte din partide politice, nu pot candida, nu pot fi alesi si se supun, in intreaga lor activitate, numai legii". Daca judecatorii vrinceni se folosesc de prevederile Hotaririi 326/2004 a Curtii Constitutionale asimilind prezenta lor in BEJ cu detasarea pe care o pot refuza, conform prevederilor legii lor de functionare, musai si celelalte prevederi sint la fel de adevarate. Pai atunci prin acelasi refuz admit, oare, ca nu-s neutri din punct de vedere politic si ca nu se supun in intrega lor activitate numai legii? Curioasa autocaracterizare!


P.S. Personal, sint tare curios daca si dupa alegerile prezidentiale din toamna acestui an judecatorii vrinceni, cu port stindardul lor cu tot, vor fi la fel de vehementi si radicali in ale lor proteste cum se dovedesc a fi in aceste zile. Daca nu, inseamna ca in aceasta perioada s-ar putea sa avem de a face - cu sau fara stiinta ori dorinta unora, cu participarea benevola si constienta, sau mai mult fortata, pentru a nu face opinie separata, a altora - cu o suspecta si tare nelalocul ei implicare politica a doamnelor si domnilor amintiti. Chiar daca mascata si ambalata pentru nestiutori ori naivi intr-o cu totul alta forma.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.