Opinii

Sa bem un sprit sau un BFN!?

Silvia Vrînceanu Nichita
25 sep 2009 1435 vizualizări
Ce mai poti face azi cu 30 de bani? Cumperi un kilogram din cei mai buni struguri ai podgoriei! Un pret care a depasit cele mai negre previziuni ale celor care stau de veghe din iarna-n iarna la radacina vitei de vie.

De cind am vazut pentru prima data viticultorii strinsi ciorchine pentru a cere un pret decent la struguri, ma framinta o intrebare. De ce oare guvernantii sau reprezentantii lor de la judet, unii dintre acestia de o sete epocala, nu vor sa bea si din vinul trudit de micii podgoreni. De ce prefera pe piata vinului bun cite o posirca infama si otetita? De ce nu raspund decit in campaniile electorale la invitatia de a bea o vadra de vin impreuna, pentru a-si spune necazurile si mai apoi, poate, sa rezolve ceva din problemele care macina un domeniu care a adus faima Vrancei, de la cel mai amarit taran si pina la cel mai sofisticat om de cultura.

De cind ma stiu, atunci cind am iesit din judet, oamenii reactionau la Vrancea cu "judetul unde e vinul bun". Mai nou, nu mi se mai raspunde asa, ci cu "judetul baronului Oprisan". De citiva ani vinul vrincean, trudit de omul simplu, a ajuns o apa de ploaie, in timp ce vinurile straine ajung pe piata noastra la preturi mici, gratie subventiilor oferite de guvernele care stiu sa-si sustina agricultura.

O vorba veche spune: bate fierul cit e cald si bea spritul cit e rece. Asa si cu viticultorii care trebuie sa-si vinda recolta in maxim o luna celor care au capacitate de procesare a strugurilor si care impun preturi nesimtit de mici. Si nu sint sanse sa se intimple nimic bun. Pentru ca si in acest domeniu provocarile aderarii ne-au gasit nepregatiti. Comunismul a distrus ideea de asociere in agricultura iar anii de dupa revolutie au intarit acesta perceptie. O agricultura de subzistenta, practicata cu mijloace deseori rudimentare, face ca profitul micii gospodarii taranesti sa fie infim sau chiar sa lipseasca, asta pentru ca nu se pune la socoteala si truda taranului. Aceasta stare de lucruri este exploatata cu cinism de procesatori care scot profituri uriase, dar si de politicieni care au dovada de entuziasm ... electoral doar la alegeri.

Procesatorul cumpara strugurii cu 30-50 de bani, iar litrul de vin vrac iese de pe poarta cramei cu cel putin 4 lei. In final, pretul de cost al materiei prime nu e nici 10% din pretul afisat pe raft, in conditiile in care normal ar fi in jur de 30%.

Nu e un secret, politicienii au afisat mereu un dispret nedisimulat fata de aceste probleme, ba chiar sint complici cu falsificatorii. Recent am avut o discutie cu un roman stabilit in Belgia care a renuntat la colaborarea cu procesatorii din Vrancea pentru ca i-au dat vin de calitate doar la primul transport. In rest, posirca! Asa ca vinurile noastre lipsesc de pe piata pentru ca Vrancei viticole i s-a dus buhul. Doar si politicienii au nevoie de bani negri cu care sa cumpere voturi, nu? Asa se explica si legislatia ambigua. Cine a avut curiozitatea sa arunce un ochi pe legea viei si vinului a vazut desigur ca aceasta nu este facuta pentru viticultura ci pentru vinificatori. De ani de zile podgorenii cer sistarea importurilor de vin ambalate apoi sub denumiri romanesti sau interzicerea adaosului de zahar, mai ales ca aceasta toamna este una de exceptie pentru vie, care se repeta, cu noroc, o data la cinci ani. Ce va fi la anul e usor de anticipat. Vor pati precum un podgorean din Paunesti, ai carui copii au emigrat in Italia, unde lucreaza ... la vie: "Daca feciorii mei ramineau aici, ne mincau ciinii si pe mine si pe ei. N-am ce sa fac, defrisez via si imi iau banii de la UE. La 6.000 de lei pe care i-am bagat in hectar, anul asta nu scot nimic. Daca-i puneam in banca, tot imi iesea ceva", mi-a spus omul. Si are dreptate pentru ca scapa si de controalele care s-au intetit in aceste zile la carausii de struguri, care cauta in alte judete un pret mai bun. Asa va lua sfirsit, ca tot au inceput incendierile de vii, ancestrala cultura prin multe sate, iar podgorenii si politicienii vor merge, evident, la o bere in campanie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 secunde
Un adevar dureros....
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 secunde
Din a cui ordin s-au intetit controalele ?
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 secunde
Ma tem ca situatia e mai grava decat pare la o privire rapida. Se doreste de undeva de sus, dinafara tarii, distrugerea agriculturii romanesti facuta de oameni simpli si concentrarea productiei in citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 secunde
Daca nu e inteleasa bine problema in ceea ce priveste noua asezare a treburilor in Romania vin cu urmatoarea varianta: 1.- atunci cand ridici o noua casa in locul uneia darapanate, nivelezi terenul citeste integral
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 secunde
Eu zic sa bea fiecare ce-i place fara sa se injure sau sa se omoare unii pe altii, nici aia care beau si nici aia care produc.
, acum 739393 zile, 8 ore, 9 secunde
db...cum ai vrea tu ca cei care produc sa nu injure daca ei muncesc degeaba? tu daca ai munci ca un sclav la patron ai fi multumit?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.