Opinii

Ministrul Blaga se disculpa in cazul pasapoartelor retinute

Ziarul de Vrancea
5 aug 2005 727 vizualizări
Masura a fost instituita de PSD, dar nu a fost aplicata, sustine Vasile Blaga

Suspendarea pasapoartelor pentru persoanele care au depasit termenul legal de sedere in strainatate este prevazuta in legislatia romaneasca din urma cu doi ani, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Vasile Blaga. "Masura a fost instituita in urma cu doi ani, prin Ordonanta de Guvern 84/2003, deci nu e nici noua, nici necunoscuta si nu se actioneaza retroactiv", a spus Balga. Oficialul MAI a afirmat ca singura diferenta o reprezinta faptul ca in vechea guvernare aceasta reglementare nu a fost pusa in aplicare. Blaga a explicat ca masura decurge din acordurile la care Romania este semnatara, respectiv conventia de aplicare a acordului Schengen. Termenul legal de sedere in statele din spatiul Schengen este de 90 zile pe parcursul a sase luni.

Potrivit ministrului de Interne, ordonanta de modificare intrata in vigoare la 1 august este chiar mai permisiva decit vechea reglementare, intrucit ia in considerare intirzierile justificate, cum ar fi obtinerea permisului de munca. El estimeaza ca vor fi restituite peste 2.000 de pasapoarte din cele 3.000 de documente suspendate. Totodata, Blaga sustine ca se va scurta perioada de analiza a pasapoartelor retinute, in prezent fiind stabilita o perioada de asteptare de 15 zile.

Ministrul de Interne a mai aratat ca, de la inceputul anului, au intentionat sa paraseasca tara aproximativ 3,8 milioane de romani, din care 1,8 milioane de persoane au fost intoarse de la granita.


Oamenii de afaceri protesteaza

Oamenii de afaceri considera inacceptabila obligativitatea de a prezenta o invitatie din tara de destinatie atunci cind pleaca in calatorii de afaceri in strainatate, a declarat, ieri, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, dupa o intilnire cu vicepremierul George Copos. "Este adevarat ca acordul Schengen prevede documente care sa probeze calitatea de om de afaceri. Vom propune ca aceste documente sa fie emise de institutiile romanesti si sa nu stam la cheremul unor invitatii din strainatate", a afirmat Pogonaru. Mai multi oameni de afaceri, printre care s-au numarat Ion Tiriac si presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Gilbert Wood, s-au intilnit ieri cu vicepremierul George Copos pentru a discuta o serie de probleme, inclusiv noile reglementari referitoare la circulatia oamenilor de afaceri romani in strainatate. Copos s-a aratat optimist ca situatia va fi rezolvata favorabil pentru oamenii de afaceri, mentionind ca exista o propunere concreta din partea mediului privat. "Cred foarte mult in ministrul Vasile Blaga si in omul Blaga si cred ca va gestiona foarte bine aceasta situatie. Problema s-a discutat si astazi in Guvern", a spus Copos.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.