Opinii

Clarificari necesare si utile

Corneliu Condurache
31 iul 2005 613 vizualizări
Nu e prima - si probabil nici ultima - data cind "Ziarul de Vrancea" este atacat furibund de catre cei care i-au dorit disparitia, incepind din aprilie 2002.

Nu e prima - si probabil nici ultima - data cind "Ziarul de Vrancea" este atacat furibund de catre cei care i-au dorit disparitia, incepind din aprilie 2002.

Cind, fapt devenit de trista notorietate nu doar in Romania, un individ caruia i s-a lasat pe mina un judet a incercat, calcind in picioare Constitutia tarii, sa suprime o publicatie independenta pentru simplul motiv ca nu-i era pe plac si nu se incadra in corul lui de laudatori.

Acest dictator de mucava (care, ca orice individ incadrat in sinistra grupare a baronilor locali, nu a precupetit "efortul" finantarii pe linga lege, cu imense fonduri publice locale, moftul de avea o publicatie care sa-i cinte cultul personalitatii), la sfirsitul saptaminii trecute a facut, cum ii e obiceiul, mult zgomot pentru nimic.

A titrat pe prima pagina - pe care se poza in ultimele zile cu barca lui cu motor (din fibra de sticla, cea necuprinsa in vreo declaratie de avere) si cu cizme (care sa faca lumea sa-l creada preocupat din cale-afara de soarta sinistratilor) - ca ziarul pe care-l are sub papuc e "cel mai tare din parcare".

Pe baza unui grafic mare, invocind datele furnizate de ultimul Studiu National de Audienta, s-au prezentat cu lingurita frinturi de adevar (chipurile, convenabile gastii cumetresti), dar s-a omis a se da vreo explicatie minciunilor si diversiunilor cit casa, des vehiculate nu cu mult timp in urma in acelasi ziar de partid in spatele caruia sta, bine mersi, seful satarp de judet-feuda.

Nimeni altul decit baronul susamintit gratula "Ziarul de Vrancea" cu apelative ca "fituica cu tiraj confidential" sau "ziar pirat",

inclusiv - culmea nesimtirii si a dispretului legii! - in documente emise cu antetul Consiliului Judetean.

Acum, iata, oricine poate constata chiar printre fumigenele urit mirositoare, aruncate de ziarul baronesc: cotidianul care s-a vrut a fi desfiintat la ordinul cumetrilor ce calareau judetul pina in urma cu sapte luni, inclusiv prin Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, are 21300 de cititori zilnic numai in Focsani si in alte orase cu peste 50000 de locuitori din Romania.

La astea ar mai trebui adaugati cel putin inca pe atitia in celelate localitati din judet (prin vinzarea cu bucata in celelalte orase dinafara Focsaniului, dar in special prin abonamentele contractate, furnizate in mediul rural) necuprinse in aria de masurare a sondajului cu pricina.

Prin urmare, raportul procentelor cotei de piata intre ziarul cumetresc - intretinut trei ani din multe miliarde de lei din fonduri publice (acordate de mai multe institutii locale, fara a se sinchisi de lege) tinut sub papucul unui baron local - si cel independent - mentinut doar prin eforturile, verticalitatea si dorinta de a scrie liber ale unor tineri jurnalisti (ce depun eforturi considerabile pentru a cistiga fiecare leu doar prin mecanisme specifice pietei libere) - este foarte probabil sub 60% la peste 40%.

Cu doua importante mentiuni:

1-Procentele noastre sint sigur adevarate (si obtinute in conditiile unui razboi purtat timp de mai bine de 3 ani de zile cu un satrap primitiv in gindire si in actiune, avind un judet cu toate institutiile aferente la cheremul lui), iar ale lor, foarte probabil, false (umflate cu pompa fondurilor publice si a "taxelor de protectie" specifice unei feude).

2-Calitatea cititorilor nostri este una net superioara alor lor, insusi baronul manifestindu-si dorinta de avea accesul la ei in campania electorala de anul trecut.

In aceste conditii se pune, fireste, o intrebare. Ocolita suspect, nu-i greu de inteles din ce cauza, de ziarul baronului, dar la care ar trebui totusi sa incerce sa raspunda cineva:

Care este motivul pentru care, inafara hartuielilor, amenintarilor si tracasarilor la care au fost supusi jurnalistii si cei din administratia societatii editoare intre 2002-2004, "Ziarul de Vrancea" a fost practic exclus de la impartirea fondurilor publice destinate publicitatii in presa scrisa?

Repet: este vorba, ca sa inteleaga toata lumea, de ziarul local care, chiar daca-i provoaca disconfort si crize vecine cu turbarea satrapului local, este citit de peste 40% din segmentul de piata al cititorilor de presa locala din judet si de un sfert dintre locuitorii cu virste intre 14 si 64 de ani ai Focsaniului.

Poate fi ignorat un astfel de vehicul media de catre orice sef de administratie sau institutie publica?

Inafara ipotezei instituirii unui embargo salbatic asupra presei independente de tip Belarus, China sau Coreea de Nord!


P.S: Pretentia ca un ziar care are 36000 de cititori (umflati cu pompa minciunilor si facilitatilor baronesti, specifice unui judet feuda) trebuie sa ia toata publicitatea din fonduri publice si nu numai, iar cel care are 21300 de cititori zilnic (dar adevarati si obtinuti numai prin munca) sa nu ia nimic, dezvaluie inca o data ceea ce nu mai este o surpriza pentru multi vrinceni!

Limitele gindirii si ale evolutiei unui om care ar trebui probabil sa ajunga in cu totul alta parte, in primul rind spre binele lui. Si care a fost lasat si a reusit sa aduca Vrancea aproape de Evul Mediu si in stadiul de a fi "rusinea Romaniei"! Zona a tarii de care fug majoritatea investitorilor, ca de ciuma.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.