Opinii

Posibile smenuri coapte la umbra salvarii ENET

Corneliu Condurache
20 aug 2009 1069 vizualizări
Terenul pe care este actualmente amplasat sediul administrativ si centrala cu ajutorul careia isi desfasoara activitatea producatorul si distribuitorul de energie termica in sistem centralizat din Focsani, ENET, este sub sechestrul Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) in contul unor datorii vechi neachitate.

Directia de Finante Vrancea ameninta si ea ENET ca-l executa silit pentru o restanta de 1.011.000 lei din TVA. Distrigaz Sud a sistat la rindul sau alimentarea cu combustibil a producatorului de caldura in sistem centralizat din municipiul resedinta de judet pentru facturi neachitate in valoare de 17 milioane lei. Toate aceste realitati despre care puteti citi in editia de astazi a Ziarului de Vrancea vin sa confirme un lucru care nu mai este de mult un secret pentru orice focsanean, cit de cit informat. ENET-ul este intr-o situatie financiara deosebit de grea. Unicul actionar al societatii - pentru ca discutam, totusi, de o societate comerciala, Consiliul Local Focsani, vine cu o solutie cu nume pompos: "Master Planul privind reabilitarea sistemului de termoficare din municipiul Focsani" finantat atit cu bani europeni, cit si guvernamentali. Conform acestuia, principala investitie ar trebui sa fie o noua centrala in regim de cogenerare, amplasata tot in actuala curte a ENET. Constructia ei e programata sa dureze, cica, maximum un an de zile, investitia ridicindu-se la valoarea de 80 milioane de euro. 50% din suma vine de la Uniunea Europeana, 45% de la Guvernul Romaniei, prin fondul de mediu de la Ministerul Mediului, iar 5%, in natura, de la Primaria Focsani. Problema este, insa, ca terenul pe care ar trebui sa se deruleze proiectul salvator pentru ENET, mai exact constructia noii centrale, tocmai este sechestrat de catre AVAS. Rezolvarea? Vine de la Decebal Bacinschi (cita promptitudine!), Primarul Focsaniului a negociat deja cu AVAS schimbul intre curtea ENET sechestrata si 100 de hectare de pasune de la Bolotesti. O data schimbul facut, AVAS poate scoate (si-n mod sigur o va si face) respectivul teren la vinzare, pentru a-si recupera banii. Schimbul despre care-i vorba trebuie aprobat cu mare viteza saptamina viitoare, in sedinta ordinara pe luna august 2009 a CL Focsani, pentru ca altfel - nu-i asa?- se pierd banii europeni. De obicei, in cele mai multe cazuri, cind este impusa o astfel de graba, se coc si smenuri impresionante. N-o fi schimbul despre care-i vorba exact unul dintre ele? Graba cu proiectul european (utilizat nu o data pentru a pune "sula-n coastele" banuitorilor sau circotasilor) dar si promptitudinea cu care a aparut solutia schimbului de terenuri sechestrate de catre AVAS, par cel putin curioase.

P.S. ENET-ul este recunoscut drept piatra de moara atirnata de gitul administratiei Focsaniului de ani buni de zile. Operativitatea cu care i se gaseste acum rezolvarea - si cu proiect european si cu schimb de terenuri "" apare, orice s-ar spune, destul de suspecta. In plus, tot in Ziarul de Vrancea ati mai putut citi ca terenurile de la Bolotesti au fost rivnite nu cu mult timp in urma de un italian, probabil in scop imobiliar. Pai, parca ar putea sa se cam lege lucrurile altfel decit sint, iata, ambalate!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 7 minute, 22 secunde
Este foarte adevarat ca aceasta institutie este bpiatra de moara nu a C.L. ci a intregului oras. Pana a se aduce acest mastodont pe linia de plutire trebuie facauta in C.L. o analiza pertinenta dece citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.