Opinii

Raluca Dan, foarte aproape de al doilea rateu rasunator

Corneliu Condurache
12 aug 2009 1128 vizualizări
Ieri s-a mai derulat un episod al disputelor Raluca Dan - Consiliul Local Focsani pe tema legalitatii hotaririlor adoptate.

Miezul disputei l-a constituit legalitatea sedintei ordinare din luna iulie 2009 a legislativului municipiului resedinta de judet. Atunci, alesii focsaneni au convenit sa scoata de pe ordinea de zi doua proiecte de hotariri. In aceste conditii, au supus la vot ordinea de zi initiala in baza careia a fost convocata intrunirea, si-n mod logic au respins-o. Apoi, la fel de logic au aprobat o alta ordine de zi cu cele doua proiecte de hotariri scoase. Iar despre acestea, consilierii din CL Focsani, inclusiv cei initiatori, repet, au convenit sa nu mai discute in respectiva sedinta. Evident, dupa acest vot, alesii focsaneni au derulat sedinta, iar ca rezultat al finalizarii ei au trimis 40 de hotariri Prefecturii Vrancea spre a primi aviz de legalitate. Numai ca, avind in vedere ca la o sedinta asemanatoare din luna aprilie 2009 a aceluiasi CL Focsani, prefectul Raluca Dan avea de indeplinit o misiune politica majora in favoarea partidului din care provine (trebuia sa impiedice alegerea unui viceprimar PD-L si a unuia PNL de Focsani), a uzat de un artificiu intrerupind desfasurarea respectivei intruniri. Artificiu invocat de Raluca Dan pentru torpilarea sedintei din urma cu patru luni s-a bazat pe o justificare identica aceleia ivita in iulie. Si-n aprilie si-n iulie consilierii focsaneni au respins ordinea de zi initiala. Nu trebuie omis din analiza de ansamblu si un alt amanunt. Inca de la instalarea in functia de prefect, Raluca Dan si-a fixat printre prioritati un gen de atitudine de "majur" care ordona "drepti-culcat" cind si cum vor muschii ei cu alesii focsaneni. Ca sa-i "ia frica" mentionatii consileri, prefectul de Vrancea nu s-a sfiit sa le anuleze acestora inca din primele zile o sedinta convocata legal, mai mult pe motiv ca "nu purtau sapca", nedind apoi aviz de legalitate hotaririi privind scumpirea gigacaloriei; iar totul a culminat cu umilinta de la sedinta din aprilie. Intre timp, insa, consilierii locali - mai exact o parte din ei, avindu-l ca purtator de drapel si cuvint pe liberalul Romeo Paul Postelnicu, au inceput sa "o citeasca" pe Raluca Dan. Dupa ce au "pus-o cu botul pe labe" in disputa privind avizul de legalitate pentru mai multe Planuri Urbanistice Zonale, ieri aceiasi razvratiti intruchipati in alianta PD-L-PNL resuscitata in CL i-au spus din nou "Nu" avizului de nelegalitate al prefectului, de acesta data pentru sedinta din iulie. Concret, desi Raluca Dan a considerat in baza aceleiasi justificari pe care a folosit-o pentru a torpila sedinta din aprilie (ca nu a fost aprobata oridinea de zi initiala) ilegala si intrunirea din iulie 2009, majoritatea PD-L- PNL a trimis-o "la plimbare". Astfel, Romeo Paul Postelnicu i-a sugerat prefectului de Vrancea sa citeasca tot articolul pe care-l invoca, nu doar aliniatul ce-i convine pentru a face "instructie" cu ei.

Iata cum suna articolul la care se face referire:

"(1) Ordinea de zi a sedintelor se aproba de consiliul local, la propunerea celui care, in conditiile art. 39, a cerut intrunirea consiliului. Suplimentarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente, care nu pot fi aminate pina la sedinta urmatoare, si numai cu votul majoritatii consilierilor locali prezenti. Scoaterea unui proiect de hotarire de pe proiectul ordinii de zi se face numai cu acordul initiatorului sau daca acesta nu indeplineste conditiile prevazute la art. 44.

(2) în cazul neaprobarii ordinii de zi, in conditiile prevazute la alin. (1), nu se acorda indemnizatia cuvenita consilierilor locali pentru sedinta respectiva."


Pentru sedinta din iulie Raluca Dan considera sedinta ilegala invocind aliniatul (2). Postelnicu o invita sa citeasca si aliniatul (1). Rememorind modul in care s-a desfasurat sedinta din 28 iulie, se pare ca Romeo Paul Postelnicu a pus-o a doua oara "la colt" pe prefectul de Vrancea, Raluca Dan. Prima oara "punerea la punct" s-a produs in problema PUZ-urilor. Si asta numai pentru ca aceasta a jucat la cacealma pentru a-si indeplini o sarcina de partid la sedinta CL Focsani din aprilie 2009. Toate se platesc pe lumea asta"¦ si-n politica!


P.S.Citind cele doua aliniate ale articolului in disputa nu-i greu de observat ca nicaieri in continutul lor nu apare cu subiect si predicat artificiul invocat de Raluca Dan (nevotarea ordinei de zi initiale si adoptarea uneia modificata in conditiile legii nu atrage dupa sine invalidarea sedintei).Ori daca-i vorba de interpretare asta-i treaba actorilor nu a prefectilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 16 ore, 55 minute, 28 secunde
daca mai continua sa se afle in treaba s-ar putea s-o vad povestind amintiri in celula cu Maria Vlas.Ca atunci cand se scufunda corabia,Oprisan nici nu se sinchiseste s-o traga in barca de salvare.Si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.