Opinii

Lupta intre frustrare si vocatie

Iulia Nicolaie
29 iul 2009 1315 vizualizări
Starea de degradare in care a ajuns invatamintul nu este decit un prim pas in uciderea cu singe rece a generatiei de miine.

Profesorii de nota 2, absolventii de liceu care nu stiu incotro s-o apuce, diplomele eliberate pe banda rulanta, minciunile si tradarea, toate fac parte din imaginea decrepita si amara a educatiei romanesti. In timp ce oamenii care ar trebui sa faca ordine in sistem se lupta cu dirzenie pentru tronul stralucitor de conducator, dascali nevinovati sint scosi din clase cu jandarmii, un post intr-o scoala buna costa cit o masina, iar spiritele tinere, pline de speranta si aduse pe aceasta cale de vocatie ajung la coada vacii, platite cu maruntisul aruncat cu dispret de guvernanti. Elevii si dascalii au ajuns sa fie doar pioni in miinile partidelor politice, doar o masa diforma datatoare de voturi. Titularizarea din acest an nu a facut decit sa confirme ceea ce cu totii stiam deja. Invatamintul este cufundat intr-un mare haos, iar solutiile guvernantilor nu fac decit sa amplifice miscarea browniana a personalului didactic. Copiii sint obligati sa asculte si sa fie mustrati de oameni de nota 2, sau si mai grav, de trisori. Cu ce fel de autoritate morala poate acest fel de dascal sa-i lase corigenti pe scolari, sau sa le puna nota 1 pentru copiat?!? Si cu ce bagaj de cunostinte iese un tinar din scoala romaneasca, ghidat de astfel de oameni, care au imbratisat o profesie nobila doar din lipsa de altceva? Cum mai pot niste oameni constant frustrati, amagiti, mintiti si luati in deridere sa faca performanta? Dintr-o meserie nobila si demna de respectul intregii comunitati, "formatorul de destine" a ajuns asemenea unui cersetor umilit si obidit, aflat la picioarele celor care au ajuns acolo tot datorita lui. Colac peste pupaza, criza economica a inceput sa muste si din rindurile profesorilor, acestia fiind acum amenintati cu concedierea. Pentru dascal este o lupta interioara constanta intre pasiune si nemultumiri, si pentru toate astea elevul plateste. Toti platim. Tabloul dezolant al viitorului se va colora cit de curind in negru si gri, iar cind intr-adevar se va dori o schimbare in adevaratul sens al cuvintului, nici un astfel de produs al invatamintului romanesc nu va mai fi in stare sa o faca. Elevii de astazi pot fi esecul zilei de miine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 3 ore, 16 minute, 20 secunde
Atat timp cat : -oricine se poate face profesor, fara prea mare efort(bani de-o diploma sa ai si relatii la director!), -majoritatea examenelor de admitere sau bacalaureat se desfasoara sub deviza citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.