Opinii

Cifre cu iz de frauda electorala autohtona

Corneliu Condurache
10 iun 2009 1151 vizualizări
Unul dintre motivele absenteismului electoratului, in special din mediul urban, este si cel al neincrederii in corectitudinea alegerilor.

Dupa cum s-a putut constata si cu prilejul scrutinului pentru europarlamentare de duminica, 7 iunie, acuzatiile de fraudare au fost numeroase, emise chiar din partea principalilor competitori ai procesului electoral. Este, intr-devar, greu de justificat altfel cei peste 668.000 de romani care in urma cu patru zile au fost cuprinsi brusc de pasiunea turismului si au votat in cu totul alte localitati decit cele de domiciliu pe asa-numitele "liste suplimentare". La fel de suspect apare si amanuntul ca peste un million de alegatori dintre cei care au luat parte pe 7 iunie la scrutin au facut-o in ultimele doua ore (19-21) ale intervalului in care acest lucru era posibil, conform legislatiei in vigoare. Nici in Vrancea numarul alegatorilor care apar ca ar fi votat pe listele suplimentare (unii dintre posibilii "turisti electorali") nu-i unul nesemnificativ. Concret, in situatia finala facuta publica de Biroul Electoral Judetean (BEJ),12.359 de persoane sint indicate la respectiva rubrica. Raportat la 96.248, numarul alegatorilor din Vrancea inscrisi in listele electorale, care s-au prezentat la urne, conform aceleiasi surse - BEJ- este vorba de un procent de 12,8 %. Daca raportam acest numar al posibililor turisti electorali la numarul de voturi valabil exprimate din judet (91.765 ), procentul urca si el corespunzator la aproape 13,5%. Daca la asta adaugam si voturile nule in numar de 4.481 la scrutinul de duminica, insemnind si ele aproape 5% ajungem, iata, la peste 18% procente. Care au putut sa fie manevrate teroretic (de catre cei ce-au avut sub comanda si control birouri ale sectiilor de votare, de exemplu, plasate in primarii conduse de primari din propriul partid), pentru a creste sau diminua rezultatele finale ale unor anume forte politice competitoare la alegerile europarlamentare in discutie. Parca nu-i tocmai neglijabil! Bineinteles, trebuie musai facuta remarca: asemenea manevre de "coafare" prin frauda a procentelor electorale ale anumitor partide, prin utilizarea turismului electoral si a stimularii "rasaririi" voturilor nule, se poate materializa doar in anumite conditii. Cu inlesnirea creata de manifestarea plenare indolentei, indiferentei, nepriceperii,fricii sau de ce nu, a vinzarii intereselor proprii, practicate de catre reprezentantii celorlalte forte politice decit partidul "beneficiar" in birourile sectiilor de votare mentionate. In Vrancea, sa recunoastem, nici astfel de curiozitati nu-s deloc imposibile, desi partidele competitoare se feresc, daca le intrebi - s-o recunoasca. Cifrele nasc, insa, nu putine banuieli legitime!


P. S. Desi au trecut, iata, trei zile de cind partidele participante la scrutinul de duminica au luat cunostinta de aceste cifre, nimeni nu pare sa-si fi pus cuvenitele semne de intrebare. Si nici sa-si fi chestionat reprezentantii din sectiile de votare in legatura cu subiectul fraudarii. Nu-i de mirare in astfel de conditii ca orice se-ntimpla in Vrancea, doar PSD-ului ii ies socotelile electorale. Cam are si adversari cu care sa poata face ce vrea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 12 ore, 54 minute, 45 secunde
Sunt C Danut din Focsani un locuitor a-l acestei regiuni , va aduc la cunostinta ca sunt dezamagit total ca stagiul politic cat si cel social , in primul rand ce nu am vazut toalete in supermarchet si citeste integral
, acum 739370 zile, 12 ore, 54 minute, 45 secunde
Si muncitorele de la vranco sa. stiti in ce conditii lucreaza acei oameni ...? ! fara aer conditionat in sectii si la o temeperatura de peste 42*C si nici nu-i va da drumul vre-o data oarece protectia citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.