Opinii

Analiza pe cifre a euroalegerilor din Vrancea

Corneliu Condurache
9 iun 2009 1229 vizualizări
Cu rezultatele oficiale furnizate de catre Biroul Electoral Judetean in fata, pot fi incepute primele analize si trase concluziile ce se cuvin dupa alegerile europarlamentare derulate duminica, 7 iunie, in Vrancea.

Astfel, asa cum puteti afla si din materialul publicat in editia de astazi a Ziarului de Vrancea, Partidul Social Democrat a adunat in judetul nostru un procent de 48,48% din voturile valabil exprimate ale alegatorilor de pe aceste meleaguri. Acest procent este aproximativ egal cu cel obtinut (in alte conditii de prezenta la vot, dar aceasta este o alta problema) de social-democratii vrinceni la alegerile parlamentare din toamna anului trecut, cu (3,54) % mai mare decit cel luat de PSD Vrancea la alegerile locale din vara lui 2008 si cu 11,5% mai mare decit scorul realizat de aceeasi formatiune politica la europarlamentarele din noiembrie 2007.

In comparatie cu aceleasi repere, Partidul Democrat-Liberal, care a obtinut duminica 21,24% a scazut cu peste 8% fata de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008; a crescut cu 1% fata de alegerile locale din vara aceluiasi an (cind organizatia era condusa de Jean Vraciu, care din cauza respectivului rezultat obtinut atunci de PD-L si situat sub media pe tara, a fost schimbat din fruntea democrat-liberalilor vrinceni, lasindu-i liber fotoliul de lider lui Alin Trasculescu) si a adunat cu aproximativ 12% mai putine procente din numarul voturilor valabil exprimate de vrinceni la alegerile europarlamentare din 2007 (evident decit PD impreuna cu PLD, cum au concurat atunci cele doua partide ce-au format imediat dupa acest scrutin PD-L -ul de astazi).

La fel, Partidul National Liberal cu cei 15,46% luati acum doua zile isi conserva cu aproximatie procentul de la alegerile parlamentare din toamna lui 2008, dar scade cu aproape 8% fata de scrutinul de la locale din vara aceluiasi an si cu 4% fata de europarlamentarele din toamna lui 2007.

Partidul Romania Mare cu 7,99 % obtinuti duminica, si Elena Basescu cu 3,01 % adunati cu aceeasi ocazie nu pot fi introdusi in susprezentatele comparatii, intrucit fie n-au contat, fie n-au participat la scrutinile luate drept reper. Si dintr-o examinare sumara a cifrelor prezentate rezulta ca PD-L si PNL nu ies deloc confortabil dupa alegerile de duminica. Explicitarea cauzelor ce au dus cele doua forte politice in postura cu pricina constituie, desigur, o preocupare exclusiv in sarcina lor si a membrilor de partid care le compun. Permanenta disputa dintre ele insa, (vezi ultimele lovituri administrate pe seama viceprimarilor din judet) fara vreun minim deranj pentru PSD, de care probabil amindurora (PNL sI PD-L) le este frica, nu-i deloc straina de crudul deznodamint prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.