Opinii

Alianta Ei cu Ei si Ordonanta lui 10 %

Silvia Vrînceanu Nichita
20 mar 2009 1422 vizualizări
Anii 2005 - 2008 au avut ca element de noutate politica faptul ca toate cele trei mari partide ale tarii au fost la putere si s-au infruptat din bucate. In ultimii doi ani, permanenta au asigurat-o liberalii, care au faultat transparenta si banul public pentru a fi tolerati la putere.

Lipsa oricarui proiect politic serios a dus la o incaierare generala pentru accesul la resursele si posturile publice. Tratarea cu o inconstienta crasa a crizei - ba e, ba nu e, ba e, dar nu ne afecteaza - sau a elaborarii bugetului national pe o crestere economica nerealista sau, mai nou, a imprumutului de la FMI - nu e nevoie, ba e nevoie, dar doar asa, ca o centura de castitate - demonstreaza ca avem de-a face in continuare cu o clasa politica neprofesionista, lacoma, demagogica, pusa doar pe praduiala, fara nici un crez in nici o valoare sau virtute publica. Numai asa se explica aliantele contra naturii la care asistam dupa 2004. Ultimul exemplu? Ordonanta care reglementeaza sistemul de achizitii publice. Practic, sub masca programului anticriza, valorile sumelor care pot fi acordate din bugetul statului, fara licitatie, au crescut cu 50% pentru lucrarile publice. La contractele de publicitate, valoarea a fost marita de zece ori, de la 2.000, la 20.000 de euro, ceea ce inseamna ca potul multor publicatii va creste in functie de serviciile aduse clientelei politice. Motivul guvernantilor este generos la prima vedere: facilitarea accesului firmelor la fonduri publice, asa incit leul sa circule mai repede in economie. Ce explicatie interesanta! Se stie ca practica de pina acum a facut tot posibilul ca procedura de licitatie sa fie evitata. Contractele au fost sparte si date prin incredintare directa clientilor de partid, evident in schimbul unor comisioane generoase. In loc ca ordonanta premierului Emil Boc sa corecteze aceasta situatie generatoare de coruptie si sa consacre licitatia ca principal mijloc de achizitie transparenta, dimpotriva, o exclude de pe piata procedurilor normale concurentiale. In conditiile actualei crize, se intelege ca oamenii de afaceri vor face tot posibilul sa aiba acces la resursele bugetare pentru a supravietui, asa ca Ordonanta lui "10 %" nu face decit sa dea friu liber la spaga.

In numele crizei si pentru binele nostru, in aceste vremuri tulburi se vor da marile tunuri. Se asteapta fondurile europene dar si cele de la FMI. E ceva de tocat! Banul e singurul liant care ii uneste inca pe cei care fac politica momentului. Cum gologanul nu are miros, asa si haina politica nu mai are nici o culoare. Ce, daca amesteci rosu cu galben nu iese portocaliu? Restul e doar chestiune de nuante.

De unitate in diversitate...

Caci pentru Alianta Ei cu Ei, de la putere, criza este "muma". Noi, cei aflati mereu in opozitie, trebuie sa stringem cureaua si sa achitam nota de plata pe care ne-o lasa Ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 2 ore, 33 minute, 31 secunde
Fac aici comentariu pentru gradinita de la Iresti.Sa se bage urgent controlul pe prouiectul de la gradinita de la Iresti.2,5 milioane de euro pentru o gradinita?Pai Tantareanu a facut in Paradisul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.