Opinii

Smenul bate strategia

Corneliu Condurache
19 mar 2009 703 vizualizări
Sa ne amintim, strategia de termoficare a Focsaniului realizata (cel mai probabil pe bani furmosi) la comanda Primariei municipiului resedinta de judet de catre firma specializata Global Energy Services din Bucuresti si discutata in august anul trecut in sedinta Consiliului Local Focsani, nu lasa loc nici unei indoieli.

In Focsani viitorul este al incalzirii centralizate si al utilizarii in acest scop a unei centrale care sa produca respectiva energie pe biomasa. Declaratiile de atunci ale directorului ENET, Valter Popescu, sint si ele fara echivoc: "Ne gindim serios la o centrala pe biomasa, in care sa folosim resturi vegetale, cum ar fi corzi de vita de vie, paie si coceni lasati pe cimp, rumegus ("¦) Acestea sint solutiile viitorului pentru ca gazul va ajunge un combustibil de lux in conditiile crizei energetice mondiale. Deja facem parte din categoria consumatorilor captivi fiind dependenti de un anumit tip de combustibili. Sintem ingrijorati la maxim. Cred ca trebuia sa actionam mai de mult in directia energiei refolosibile". In aceste conditii lipsa totala de reactie a primarului Decebal Bacinschi la propunerea Sorinei Placinta de acum citeva saptamini pare destul de curioasa. Senatoarea democrat-liberala i-a solicitat edilului focsanean demararea operatiunilor in vederea depunerii unui proiect pentru obtinerea unei finantari pe fonduri europene (in mare proportie nerambursabile) avind tocmai tema achizitionarea unei centrale pe biomasa. Apar, insa, semne ca Bacinschi a optat deja pentru o alta solutie" Din discuÃiile purtate cu persoane avizate, se pare ca municipiul Focsani nu poate sa beneficieze de aport de agent termic provenit doar de la o centrala de acest tip, (n.r pe biomasa) din consideratiuni de natura tehnica si de aprovizionare. Este insa indicat ca acest tip de centrala sa suplimenteze energia termica produsa prin consum de combustibil clasic, ceea ce de altfel am si precizat". Spune un comunicat de presa al Primariei Focsani de ieri. Explicatia schimbarii de macaz a dezvauit-o tot Decebal Bacinschi pe 11 martie, cind a anuntat brusc "In sedinta de Consiliu Local din martie voi prezenta consilierilor cererea de intentie a unei firme austriece de a construi o centrala pe baza de biomasa. Vom publica si pe site intentia noastra, dupa care se va organiza o licitatie. Noi va trebui sa punem la dispozitie terenul si sa asiguram racordurile". Rezulta de aici de fapt ca primarul Focsaniului a cam batut palma cu firma austriaca, licitatia fiind de fapt o simpla formalitate. Ceea ce-ar trebui sa explice Bacinschi totusi este de ce prefera afacerea cu firma austriaca in detrimentul incercarii de a obtine o finantare nerambursabila (propunerea Sorinei Placinta fiind, repet, total ignorata). Virtutile sistemului mixt invocate acum constind in doua centrale, una pe biomasa si alta cu combustibil clasic, nu apare insa intre solutiile propuse de strategia de termoficare elaborata de firma Global Energy Services din Bucuresti in vara, platita de Primarie din banii focsanenilor si aprobata in miniparlamentul municipiului resedinta de judet. Dar ce mai conteaza un asemenea amanunt minor, daca smenul cu austriecii e deja convenit?!




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.