Opinii

Controlul falsificatorilor, cu cifre scoase din burta

Corneliu Condurache
17 mar 2009 754 vizualizări
Nici ieri n-au fost date publicitatii date mai concrete si certe in legatura cu firmele sau persoanele fizice autorizate producatoare de vinuri si bauturi, gasite in offside la controlul efectuat saptamina trecuta in Vrancea.

Acel control a fost compus din echipele mixte cu politisti de la Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, politisti de la Buzau si Galati, dar si din lucratori ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, comisari ai Garzii Financiare si inspectori ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (in total peste 140 de controlori). Ramin in continuare vehiculate cifrele de 1,3 milioane litri de vin alb si rosu, 405 mii litri bauturi fermentatie linistite si 11 mii litri bauturi tip Florio, Bitter Fernet care ar putea fi contrafacute (daca cele peste 200 de probe pentru expertizare o vor confirma) ce s-ar fi gasit cu prilejul actiunii mentionate la cele 52 de puncte de lucru apartinind unui numar de 18 agenti economici. Si valoarea de 7,140 milioane de lei, respectiv 1,675 milioane euro a bauturilor banuite a fi false si vindute drept licori veritabile, cantitate indisponibilizata de politisti in vederea confiscarii si care in functie de rezultatele analizelor de laborator ar putea fi distrusa. Din discutiile cu specialisti in domeniu, cantitatile de bauturi gasite in Vrancea, banuite a fi contrafacute (1,3+0,405+0,011a 1,716 milioane litri vin alb, rosu plus bauturi), comparate cu valoarea de 1,675 milioane euro (sau 7,140 milioane lei) a acelorasi bauturi indisponibilizate in vederea confiscarii, duc la concluzia ca intre ele nu prea este posibila nici o corelatie. Socotind actualul pret de 1 leu /litru de vin (cu care producatorii se straduie sa-l vinda), rezulta ca ar putea fi vorba in realitate, fie de o cantitate de bauturi mult mai mare decit cea de 1,716 milioane litri invocata, fie de o valoarea mult mai mica decit 1,675 milioane de euro a bauturilor indisponibilizate in vederea confiscarii. Pai, daca un control facut cu atit tam-tam si o mediatizare atit de sustinuta, scoate din burta cifre de genul celor sus-prezentate, despre ce-o fi vorba, oare, legat de actiunea anti-flasificatori de vinuri si bauturi alcoolice din Vrancea?! Faptul ca numele firmelor de la care s-au confiscat cantitatile invocate nu sint facute publice lasa loc pe de o parte variantei musamalizarilor in stil specific romanesc, iar pe de alta parte face posibila planarea suspiciunilor asupra tuturor producatorilor de pe aceste plaiuri. Daca are cineva interesul sa atirne un asemenea pietroi de gitul tuturor producatorilor de vin si bauturi din judet, practic intregii podgorii Vrancea (cu prejudiciile de imagine aferente) acum, pe vremea unei crize nemiloase, care si asa aduce cu sine destule obstacole, defel usor de depasit in derularea unei activitati economice, ar trebui sa se constituie in serioase semne de intrebare si pentru mai-marii zilei, detinatori ai friielor puterii pe aceste meleaguri. Ca strasnica lovitura a fost aplicata intentionat sau din prostie, desigur, aproape ca nu mai conteaza. Sau in orice caz, nu mai are mare importanta, odata raul facut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.