Opinii

Vrancea ramasa intr-o alta epoca

Corneliu Condurache
28 iun 2005 726 vizualizări
Cel mai grav lucru care ramine in urma sistemului de tip baronat-judet-feuda pe care a fost obligata Vrancea sa-l parcurga in acesti ani

Cel mai grav lucru care ramine in urma sistemului de tip baronat-judet-feuda pe care a fost obligata Vrancea sa-l parcurga in acesti ani (prin grija unor politicieni care mai au inca tupeul si curajul sa pozeze-n fini europeni, iar pamintul refuza sa se crape sub ei cind fac asemenea afirmatii !) este cel al cangrenarii aproape generalizate a institutiilor publice din judet. In aceste zile, poate mai mult ca niciodata, numai cine nu vrea nu observa tristul fenomen. Ce procuror din comunitatea in care traim are, de pilda, curajul sa conduca o adevarata ancheta in care-i implicat Oprisan? De Politie, nu mai vorbim, pentru ca am vazut nu de mult cam cum stau si se pun problemele. Asa-zisa ancheta facuta la "Drumuri si Poduri" sub desantul si amenintarile baronului, carora nimeni nu le-a dat raspunsul meritat, poate fi si ea socotita un viu exemplu in privinta situatiei reale din respectiva institutie. Intre judecatori, iarasi nu mai trebuie prea multe explicatii, pentru cine citeste o solutie data intr-un recent proces la Judecatoria Focsani, precum cea prezentata ieri in "Ziarul de Vrancea". In care un jurnalist care scrie despre modul in care au fost cheltuiti in ultimii ani banii publici in judet, citind datele aparute in presa romaneasca, sintetizate intr-o lucrare de catre Institutul de Politici Publice, este amendat penal cu 10 milioane de lei! Asta in timp ce toata comunitatea europeana, in rindurile careia vrem sa intram din punct de vedere institutional, ne critica pentru marea coruptie, iar jurisprudenta europeana nu concepe ca unui jurnalist care scrie cu buna credinta despre un asemenea subiect sa i se intimple asa ceva.

Cunoscutul jurnalist Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, asociatie membra a retelei Repoteri fara Frontiere, spune despre o astfel de sentinta ca vine "dintr-o alta epoca". Este o caracterizare cum nu se poate mai buna a institutiilor statului judetului Vrancea din acesti ani. In care, iata, un sofer care are o firma de transport si care da minime semne de nesupunere la tavalugul cumetresc (care, exact cum scria presa la vremea respectiva, a utilizat sub amenintarea fortei si razbunarii politice mijloace de transport particulare la manifestari electorale si mai apoi la transportul alegatorilor la vot) este posibil sa fie distrus cu ajutorul politistilor si procurorilor. Iar acum, pentru inchiderea cercului, noii politicieni cocotati in scaunele puterii, desi au promis dreptate si adevar, nu sint preocupati in vreun fel de elucidarea unor astfel de primitivisme.

Ei mai au inca de impartit ciolane si au uitat de astfel de mizilicuri lumesti...

Deocamdata, Vrancea ramine, bine mersi, intr-o alta epoca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.