Opinii

Pseudoburghezia iese la revolutie

Alina Mungiu-Pippidi
9 mar 2009 1035 vizualizări
Nu ateriza bine avionul buclucas al Carpatair la Timisoara cu burtica în spuma si fundul pe roti ca primul banc a si fost scos de romănasii plini de umor. Desigur, eu l-am auzit - unde altfel? Pe scara avionului! si suna cam asa:

"Incurajat de succesul sau in a pune la sol aeronava fara o roata, talentatul nostru pilot isi propune ca data viitoare sa incerce fara doua!". Mai departe, bancul nu mai spune, dar presimt ca alti intreprinzatori vor incerca fara trei! Si fara nici una. Si vom intra in Guinness Records nu doar ca tara cu cel mai lung cirnat, sau cel mai mare tort, ci si ca tara unde aterizezi pe burta voluntar, cind ai putea sa o faci pe roti!


Nu prea ma face sa rid bancul asta. Pentru ca vad niste reprezentanti ai functionarilor publici zilele astea, care dau cu bomfaierul la roti fara sa ne fi consultat pe noi, pasagerii avionului, si in total dezacord cu pilotii, care stiu ei bine ca si asa aterizarea va fi dura. De unde au iesit baietii astia, Oprescu, Marica, cum ii mai cheama, care se tin cu toata musculatura din dotare de sporurile lor de antena si ce mai au prin birouri? Va spun eu de unde au iesit: dintr-o cultura a privilegiului, care a dus la situatia unica la noi ca functionarii au salarii medii mai mari decit angajatii din privat, invers decit in tarile intreprinzatoare. Ne-am reintors la blestemul clasic al Romaniei, de care au scris asa frumos autori interbelici ca Zeletin sau Manoilescu: adevaratii nostri burghezi sint functionarii. Bugetarii nostri sint clasa mijlocie, pe linga ei intreprinzatorii, care zilele astea se cauta prin toate buzunarele ca sa plateasca facturile, sint si mai putini, si mai saraci. Pseudoburghezia asta sufoca bugetul si desprinde rotile de la avion in momentul crucial.


Nu vreau sa spun cu asta ca orice functionar e un profitor. Deloc. Tara are peste 120 000 de functionari publici, din care jumatate cistiga sub salariul mediu. Cei din primariile de sate sau orase mai mici nu stiu cum isi duc zilele. Diferentele dintre virful piramidei si baza ei sint enorme! Tocmai asta si-a propus guvernul sa rezolve, printr-o lege unitara a salarizarii, ceva ce expertii recomandau de foarte mult timp. Criza bugetara fiind dramatica, dupa cum am mai scris, intentia guvernului Boc a fost sa inghete toate sporurile pina la trecerea acestei noi legi.

Si bineinteles ca sindicalistii furiosi sint cei care erau in virful piramidei, care ameninta cu o greva a tuturor ministerelor.

Tot in aceasta cheie trebuie citit si apelul presedintelui Basescu ca Parlamentul ca aprobe un imprumut extern. Desigur ca guvernul il poate face si fara Parlament. Dar pentru ca tot am ajuns la doctorul FMI, prin politica fiscala iresponsabila a guvernului liberal, stiti exact ce va spune doctorul. Capeti medicamente pe gratis daca tii regim. Nici un fel de sporuri! Ba poate chiar concedieri. Ungaria, inaintea noastra, a inghitit pilula! Si desigur ca si noi am lua-o mai usor daca ar exista putina solidaritate la greu, ca sa inteleaga toata lumea ca de fapt nu avem alta solutie. Bineinteles insa ca nu reusim "" si din Parlament, si din sindicatul functionarilor trag unii de roti fara sa se prinda ca de pe urma prabusirii nu pot iesi mai bine ca noi toti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.