Opinii

Fudulie la nivel înalt

Cristian Ghinea
27 feb 2009 1184 vizualizări
De la Dan Voiculescu nu am mari asteptari, asa ca atunci cand ma uimeste trebuie sa comita gogomanii serioase.

Voiculescu este tipul de negustor smecher care se descurca in orice regim. Pe vremea lui Ceausescu colabora cu Securitatea si facea afaceri in numele statului roman, apoi un afacerist misterios care lucrase bine cu Securitatea l-a imbogatit lasandu-i averea mostenire (asa au unii noroc!). Dupa care si-a folosit cu succes trustul de presa sa intre in politica, a devenit proprietar de ministere si tot asa. Cum ziceam: un negustor smecher. Ce nu am inteles niciodata sunt aerele sale de academician. Omul nu le are cu teoria, e limpede. E destul sa pui mana pe una din cartile pe care le produce cu incapatanare sa-ti dai seama ca sunt compilatii stangace si reinterpretari din ce au scris altii, in general teorii marginale și serios depasite. De ce o avea nevoie un om bogat si puternic sa se faca de ras? Acesta este unul dintre misterele mintii umane. Mai mult chiar, acum cativa ani se lauda ca face un masterat in Marea Britanie. La o privire mai atenta s-a dovedit ca era vorba despre o universitate fantoma, care nu aparea nici in clasamentul primelor 100 de acolo. Serios, de ce o fi avut nevoie de asa ceva?

Zilele trecute, Voiculescu s-a dat iar in stamba. Si-a organizat un simpozion la Academia Romana. Cum tot premiaza academicienii in numele fundatiei sale, nu i-a fost foarte greu. Deci, Voiculescu s-a vazut la Academie, unde trebuia sa furnizeze nici mai mult nici mai putin decat solutii pentru criza economica globala. Daca tot s-a trezit in cercuri selecte, nu s-a putut abtine: a spus ca exista un guvern mondial economic care a declansat si gestioneaza criza. Eu unul as fi fericit sa fie asa: macar ar sti cineva sigur ce se intampla si cum se va termina. Din pacate, nu controleaza nimeni aceasta criza, iar cauzele nu sunt un mister decat pentru cei care nu vor sa citeasca.

Oricum, asa ceva te compromite in cercurile academice serioase, dar se pare ca atunci cand iti comanzi simpozion la Academie poti sa spui linistit ce vrei. Printre alte propuneri pentru Romania, Voiculescu vrea sa concesioneze Delta Dunarii pe 300 milioane de euro. Era atat de simplu si totusi nu se gandise nimeni!

Cum o fi sa ai atitia bani, atatia oameni destepți lucrand pentru tine prin firme si trusturi de presa si tu sa tii cu tot dinadinsul sa confirmi zicala aia cu prostul care nu e prost destul pana nu e si fudul.

Dar nu Dan Voiculescu e problema, ci un sistem intreg care a facut dintr-un personaj de o asemenea calitate intelectuala un "intelept" al zilei. Cum s-or fi simtit cercetatorii economisti de la Academie, oameni care altfel participa la schimburi de idei serioase, cand ascultau elucubratiile omului care si-a tras diploma de la o cutie postala? Probabil ca foarte curand onorabilul domn Voiculescu va fi primit in randurile "nemuritorilor". De ce nu?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 20 ore, 20 minute, 19 secunde
...o adevarata hiena.Una singuratica si hidoasa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.