Opinii

Cateva cifre care ar trebui sa ne puna pe ganduri

Cristian Ghinea
20 feb 2009 1276 vizualizări
Ultimul raport anual de analiza si prognoza al Societatii Academice din Romania (il puteti citi pe www.sar.org.ro) este o trecere in revista aproape dureroasa a modului in care se prezinta statul roman in fata crizei economice. Nu e loc aici sa reiau toata demonstratia, dar e un material care ar trebui citit de oricine e interesat de discutii serioase de politici publice, de care nu prea avem parte la televizor sau in certurile dintre politicieni.

Ma opresc aici doar la cateva cifre care ar trebui sa ne puna pe ginduri, alaturi de cateva comentarii personale. Prima cifra: 22%. Daca Ministerul de Finante ar aloca fiecarui minister cat se cere atunci cand se creioneaza bugetul, atunci deficitul bugetar al Romaniei ar fi de 22%. Aici nu vorbim despre sindicalisti care vor salarii mari cu orice pret sau despre lideri ai opozitiei care dau mereu bani din vorbe, ci de ministri insisi, care trimit la propriul Minister de Finante cereri exorbitante. Evident, aceste cresteri nu au la baza anumite programe sau anumite obiective. Adica nu stim pentru ce cer acesti oameni mereu mai multi bani. Practic, sefii de institutii din Romania functioneaza ca la piată: cer enorm ca sa primeasca mult si apoi au aerul ca lasa de la ei.

Evident, cresterile de cheltuieli nu se regasesc in calitatea serviciilor pe care statul ni le furnizeaza. Am avut in ultimii ani cresteri economice intre 5 si 8%. Și cu toate acestea am reusit sa ajungem la deficite bugetare ingrijoratoare "" 5,2% in 2008. Cu alte cuvinte, au intrat mai multi bani la buget, dar guvernul a reusit sa cheltuie si mai multi. Ce parere ati avea de un om care trece de la un salariu de 1000 de lei la un salariu de 1400, dar termina luna cu datorii mult mai mari decat inainte? Cam asta s-a intamplat cu bugetul Romaniei din 2004 pină in 2008.

Cum am reusit sa castigam mai mult si sa cheltuim si mai mult? Cand i se pare ca a dat de bani, omul necopt la minte se arunca in cheltuieli: asi schimba masina cand nu are nevoie, ia telefon mobil ultimul racnet la odrasla, face imprumut la banca pentru a merge in vacanta, etc. Cam asa si Tariceanu cu bugetul public. O alta cifra de pus pe ganduri: 1 miliard si 300 milioane. Inainte de 2007, Romania a adoptat cu asistenta UE o lege buna a finantelor publice locale. Legea prevede niste formule matematice prin care se impart banii in teritoriu. Adica localitatile primesc bani in functie de cum sant drumurile, cum sant scolile, ce cheltuieli au, etc. Aceste formule trebuiau sa inlocuiasca "pixul" lui Mischie "" mai tineti minte cum zicea Nicolae Mischie ca da bani la primari in functie de cum vrea pixul lui. Ei bine, guvernul Tariceanu pur si simplu a alocat sume imense cu prevederea "prin derogare de la legea finantelor publice locale". Adica avem o lege, dar noi aruncam cu bani zicand ca sumele acestea nu se dau dupa respectiva lege. In 2008 au alocat 1 miliard si 300 milioane de euro catre pixurile baronilor locali, prin intelegere politica intre PNL si PSD. Adica Tariceanu si Geoana au platit baronilor mult mai mult decat a platit Romania contributie la bugetul Uniunii Europene. Asta apropo de cumparat telefoane mobile la odrasle.

Cum altfel am ai reusit sa cheltuim atat de mult? Alta cifra de tinut minte: 4,1. Salariile functionarilor publici s-au mărit de 4,1 ori intre 2004 si 2008 in euro. Salariile lucratorilor din sectorul public (invatamant, sanatate, etc) s-au marit de 3,3 ori in ultimii patru ani in euro. Mi se poate spune ca erau salarii mici si ca era nevoie de crestere. Poate erau mici, dar ritmul de crestere nu se justifica. Am ajuns in situatia aberanta in care salariile la stat sunt mai mari in medie decat salariile din mediul privat. Asta inseamna ca unii muncesc si platesc impozite pentru ca altii sa fie platiti mai mult, din respectivele impozite. Nu mai are nici o logica, alta decat cresterile politice de salarii. Ganditi-va putin la aceste cifre atunci cand vedeti paruielile politice de la televizor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.