Opinii

Presedintele lichid

Cristian Ghinea
13 feb 2009 944 vizualizări
PSD pare un partid macinat de convulsii interne.

Bilbiielile jenante care au dus la schimbarea a doi ministri de interne si conflictul recent dintre Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea ca si intirzierea anuntarii unui candidat la presedintie arata un partid confuz, fara orientare. Si totusi in mod paradoxal, pozitia lui Mircea Geoana in fruntea partidului pare mai sigura ca niciodata. Presedintele PSD este reprezentantul perfect al liderului-lichid. Orice lichid ia forma vasului in care este pus. Exact asta a facut Geoana cu PSD. Nu are nici coerenta, nici strategie, ca sa nu mai zic de indrazneala pentru a reforma partidul. Cind Ion Iliescu a vrut sa-l suspende pe Basescu, Geoana s-a lasat dus de val, destul de neconvins, si a acceptat ceea ce s-a dovedit apoi cea mai mare greseala din anii de opozitie. La negocierea posturilor din guvern, citeva voci din partid au preferat cu tot dinadinsul un serviciu Secret, asa ca Geoana s-a batut pentru Ministerul de Interne, cu care apoi nu a stiut ce sa faca. Cu toate acestea, Geoana isi lasa in urma adversarii cu adevarat periculosi si, lichid cum spuneam, umple golurile lasate de acestia.

Daca in 2005 parea un visator care se pune cu greii Iliescu, Nastase, Dan Ioan Popescu, Mitrea, acum Geoana cistiga prin lipsa de adversar serios. Popescu a plecat cu totul din partid, Iliescu ramine respectat, dar e nesemnificativ. Nastase e o umbra patetica a ce era odata, dupa ce a refuzat sa priceapa ca nu poti si sa te ascunzi de justitie dupa fustele Parlamentului si sa ai ambitii politice grandioase in acelasi timp. Singurul adversar de temut raminea Miron Mitrea. Dupa ce s-a laudat ca un manelist la petrecere ca si-a infipt coltii in beregata lui Geoana, Mitrea descopera acum ca nu prea ai ce sa faci cu coltii in beregata unui corp lichid. Intrebat de ziaristi despre intentia lui Mitrea de a-i face concurenta la congres, Geoana a intrebat aparent mirat "cine e Mitrea?". Geoana si-a aratat atunci clasa de supravietuitor, care are rabdare si incaseaza, asteptind sa cistige pe termen lung: un adversar politic este terminat nu cind il demonizezi, ci cind il faci irelevant. Mitrea a devenit irelevant.

Cum a reusit Geoana sa-si marginalizeze adversarii seriosi? Transferind puterea dinspre centru spre teritoriu si aliindu-se cu unii contra altora fara sa fie definitiv de partea niciunuia. Hrebenciuc e util pe moment pentru ca se lupta cu Mitrea, intr-un surprinzator razboi civil in interiorul grupului din Moldova, care altadata era atotputernic. Mazare a ajuns sa-si puna ministru la Bucuresti, Oprisan face liste cu secretari de stat, iar Vanghelie isi trimite interlopii direct la Ministerul de Interne. Nici unul dintre acesti politicieni-manelisti nu poate depasi statutul de aghiotant la Bucuresti. Nimeni nu-si poate inchipui ca certatii cu scoala Oprisan sau Vanghelie ar putea ajunge presedinte de partid. Asa ca sint perfecti pentru Mircea Geoana.

Poate ca Mircea Geoana nu este reformatorul care va schimba fata PSD-ului. Dar e mai rezistent decit pare si decit il credeam cu totii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 19 ore, 43 minute, 21 secunde
Daca-i ajuns sa fii condusa de analfabetul de vanghelie,sutul de oprisan si interlopul de mazare ! Nu-i exclus ca instalarea lui vanghelie la cotroceni sa depaseasca interesul mapamondului de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.