Opinii

Ministerul Crimei Dezorganizate

Alina Mungiu-Pippidi
9 feb 2009 1225 vizualizări
Se cauta sefi la interne.

Daca se poate, sa fie direct parte a crimei organizate, sa fi carat candva macar o valijoara de lichiditati, sa fi circulat cu un BMW cu seria stearsa, sa fi stat de sapte, sa fi ratacit probe din dosar, sa fi plasat fondurile cu dobanzi convenabile, sa fi fost pe circuitul comisioanelor sau al cotizatiilor din cutia milei vamale, sa fi baut cu spoitori sau jucat cu camatari. Dar asta numai daca se poate. Daca nu se poate, ca e rea presa si clontos Basescu, iar Boc face doar ce ii spune presedintele, atunci trecem la planul B, sa punem pe unul la care nu are obiectii crima organizata. Sa nu aiba ochi, picioare, miini, coloana vertebrala, sa aiba contul deschis si pretentii rezonabile, eventual dosar de militian abuziv sau de agent acoperit, ca sa avem intrare la el, ca orice contribuabil, vorba aceea. E al dracului de greu, dovada ca au trecut doua luni si au demisionat deja doi ministri incapabili sa gaseasca niste baieti care sa multumeasca pe toata lumea.

Alegerea ministrilor de Interne e halucinanta si arata ca PSD dupa Iliescu nu mai e un partid, ci un SA, la care crima organizata are actiuni serioase, cum avea pe vremuri Securitatea. Prima alegere, Gabriel Oprea, era un baron local de Ilfov, adica unul din cele mai corupte judete din Romania. Milionar in euro, desi ofiter de cariera si deci fara surse care sa poata justifica asemenea venit. Sub domnia lui se organiza turismul electoral cu autobuzele. A cazut ca un erou pentru ca unii care il aveau la mana i-au cerut sa faca lucruri contrare interesului altora care il aveau la mana. Odata trebusoara asta lamurita, a fost numit direct capul baronilor locali, domnul Liviu Dragnea, care chiar din opozitie negociase cu succes cu guvernul liberal. Domnul Dragnea a fost, ca si domnul Oprea, pe lista neagra a Coalitiei pentru o Guvernare Curata, dat fiind ca presa a remarcat exceptionalele afaceri pe care le-au facut unii cat a condus el judetul Teleorman, in cap cu niste tovarasi care au facut profit de peste doua sute de mii de euro ca sa vanda Consiliului Judetean un bac vechi, care nu mai avea autorizatie de plutire, pentru trei sferturi de milion. El a cazut cu "cinste, onoare, demnitate si profesionalism", valorile sale supreme autodeclarate. Lista pare lunga, dar a uitat sa adauge sinceritatea: plecand, a admis nu ca nu a putut pune pe interpusii crimei organizate in functiile luate in vizor de colegul Vanghelie, care pare noul responsabil cu acest sector, ci ca Ministerul nu are banii la care spera. Asa e, urmarea cheltuielilor excesive ale guvernului Tariceanu, austeritatii promovate de primul ministru Boc, neancrederii Comisiei Europene intr-un guvern PDL fara Monica Macovei, dar cu PSD in schimb, au dus la o serioasa atrofiere a bugetului Internelor. Marii bani europeni deja cheltuiti in imaginatia unora vor veni mai greu, si vor fi opriti la cel mai mic pretext sau banuiala de coruptie, cum s-a intamplat deja in Bulgaria. Iata ca efectele pozitive ale crizei financiare incep sa se faca si ele simtite, pe langa cele negative. Prosperitatea din care a inflorit coruptia guvernului Tariceanu 2 s-a uscat. Pentru fiecare eurocent de acum inainte va trebui mult mai multa sudoare.

Lasand gluma la o parte, constructia unui minister de Interne profesionist, care sa stearga amintirea militiei de alta data, a fost un mare efort al ultimilor ani, care a convins Bruxelles-ul intr-o oarecare masura. Politia de azi nu mai e cea de ieri. Cu toate ca proasta organizare inca domneste, mentalitatile s-au schimbat si sondajele arata de cativa ani ca politia, din toate instituÃiile statului, a progresat cel mai mult in increderea cetatenilor. Toate aceste eforturi au fost sterse de aceste doua luni de cascadorii, ca si speranta ca PSD se va reforma mai usor la guvernare decat in opozitie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 15 ore, 49 minute, 3 secunde
In anii 90 nici nu ma oboseam sa va ascult , dar ati progresat foarte mult si sunteti foate incisiva.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.