Opinii

Tinerii pionieri aduc omagiu Tovarasului iubit

Cristian Ghinea
30 ian 2009 1024 vizualizări
Ziua iubitului tovaras Nicolae Ceausescu a fost omagiata de televiziuni cu binemeritate aduceri aminte si triste figuri de nostalgici care-i plang la mormant.

Ca fost pionier care faceam albume cu realizarile epocii de aur pentru orele de dirigentie, ii privesc mereu cu intelegere pe nostalgicii incurabili. Incapatinarea lor de a crede in ceva in ciuda mizeriei si a ororilor ar fi demna de o cauza mai buna.

Dar nu doar nostalgicii il cred pe Ceaușescu un mare ctitor, ci o buna parte din romani, care zic ceva de genul "a fost el nebun, dar a construit...". Acum, haideti sa ne gandim putin. Cand ai toti banii tarii la dispoziție si nu iti pasa ca populatia face foamea, cand nimeni nu are curajul sa spuna nimic contra ta, ba chiar se inghesuie sa omagieze toate prostiile care-ti trec prin cap, cat de greu e sa fii ctitor? Orice prostanac poate sa fie ctitor in asemenea conditii.

Iar Ceausescu a fost un ctitor execrabil chiar si dupa standardele comuniste. Cum doar prostia i-a putut intrece egoul, a aruncat bani publici in fel de fel de proiecte cu singurul scop de a se fali. A fost si el un Becali la vremea lui, doar ca a facut praf bugetul tarii, nu buzunarul propriu.

Ganditi-va doar la Casa Poporului! Cand comunistii unguri si polonezi faceau autostrazi, "geniul Carpatilor" a construit magaoaia asta inutila. La fel canalul Dunare "" Marea Neagra (niciodata rentabil), la fel Transfagarasanul (mai mult inchis decat functional) si lista poate continua. Toate construite fara logica si fara perpective. Toate aveau o singura calitate: dadeau asa de bine in albumul meu de pionier cu realizarile epocii de aur! Acesta le era si scopul de fapt: sa impresioneze populatia. Care, de altfel, nu s-a lasat impresionata cu forta si pe banii ei, de unde euforia de la revolutia asistata de lovitura de stat.

Dar sint unii care au ramas la fel de pionieri ca atunci si vin cu fel de fel de proiecte grandomane din care respira dorinta de a ctitori pentru istorie. Cum, in general, sint oameni tineri, pionieri de nadejde in alte vremuri, nu ma pot opri sa nu ma gandesc daca nu cumva copilaria noastra de pionieri nu ne-o fi lasat urme mai adanci decat credem. Fostul ministru Adomnitei voia pur si simplu sa construiasca un nou oras langa Bucuresti unde sa mute toate universitatile și caminele studentesti. Sa-i spui ca nu asta e problema noastra care nu avem nici o universitate in primele 500 din lume? Sa-i sugerez ca poate studentii si profesorii nu au chef sa plece din Bucuresti sau sa faca naveta doar pentru ca un ceausica mic vrea sa gadile istoria in zonele sensibile?

Un alt ministru liberal, Ludovic Orban, se avantase si el sa construiasca Canalul Dunare-Bucuresti. Pana si batranul inginer hidrotehnist Ion Iliescu i-a spus sa stea locului. Acum avem o noua ceusica agitata, Elena Udrea. Marti vroia sa construiasca o noua statiune ca Vama Veche. Miercuri isi sufleca manecile ca sa faca o statiune balneara langa Bucuresti. Astept cu frica finalul saptamanii. Sa-i spui ca spiritul boem din Vama Veche nu afost creat cu ordin de la minister, ba chiar s-a născut spontan impotriva statului, si nu poate fi reprodus cu ordin de la guvern? Sa o intrebi de ce nu vine cu un proiect mai modest de revitalizare a statiunilor deja existente, dat fiindca superbele cladiri ale barocului austriac din Baile-Herculane se duc de rapa? Sa o inviti sa viziteze statiunea Amara, care e aproape de Bucuresti dar e pustie (ca tot inteleg ca exista hoarde de bucuresteni dornici de turism balnear)? Are rost sa-i deranjezi pe micii ceausei cu idei burgheze ca fezabilitate, oportunitate, eficienta? Nu prea cred.

Dar e si o veste buna. Spre deosebire de Ceausescu cel batran, cei de azi nici nu pot vandaliza bugetul dupa capul lor si pleaca mai usor din functie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.