Opinii

Cum trebuie rezolvata noua criza a interceptarilor

Cristian Ghinea
23 ian 2009 1310 vizualizări
Ma uit la televizor la Claudiu Saftoiu, care spune ca nu-si va încalca principiile de credincios roman , si la purtatorul de cuvint al Presedintiei, care cere sesizarea parchetului in cazul declaratiilor facute de cel dintii

Ma minunez inca o data de proasta inspiratie a lui Traian Basescu in a-si alege oamenii. Intreaga afacere e cit se poate de serioasa, dar e aruncata in comicarii de protagonisti. Deci Claudiu Saftoiu a aflat de la seful statului ca acesta asculta convorbirile dintre Geoana si Iliescu, apoi se razgindeste: stia din surse publice, apoi se ragindeste de tot si zice ca nu mai declara nimic, ca un bun credincios roman ce este. Cum se face ca informatia era publica, dar nu s-a sesizat nimeni in afara de seful unui serviciu secret? De cealalta parte, de ce o fi vrind Valeriu Turcan sa rezolve problema cu parchetul? Care este infractiunea? Faptul ca Saftoiu vorbeste alambicat, isi aminteste aproximativ si se razgindeste aiuritor nu este infractiune. Se numeste intr-un fel anume, dar infractiune nu e.

Sa fim bineintelesi, daca se dovedeste ca e adevarat e mai mult decit grav, e primejdios pentru statul de drept. Scandalul seamana cu afacerea Watergate care a dus la demisia lui Richard Nixon. Presedintele american si acolitii sai au pus atunci microfoane in sediul de campanie al Partidului Democrat. Daca Traian Basescu are acces la inregistrarea convorbirilor dintre liderii PSD atunci este un abuz grav si trebuie sa-si dea demisia sau sa fie suspendat (de data asta cu motive reale). Tocmai pentru ca este ceva atit de grav si nu doar o simpla contraventie de circulatie, trebuie sa fim mai seriosi si mai exacti cind discutam subiectul.

Inainte de a ne inflama, trebuie sa stim clar daca e adevarat. Dar asta nu e treaba parchetului, care nu are nici atributiile nici accesul la informatiile necesare pentru a ancheta accesul Presedintelui la telefoanele liderilor politici. Aceasta e treaba Parlamentului care ar trebui sa faca o comisie de ancheta credibila. Iar pentru a fi credibila trebuie sa indeplineasca doua conditii. Prima: sa nu se inghesuie in ea crema habarnistilor din Parlament care stau toata ziua prin studiouri de televiziune si se pricep la toate. Nu avem multi parlamentari cu o imagine de oameni echilibrati, dar macar pe cei care-i avem trebuie sa-i punem la munca in acest caz. Iar o ancheta serioasa ar insemna sa se rezume la fapte si doar la fapte. Nu asa cum comisia Voiculescu numara declaratiile de prin ziare ca incercari de lovituri de stat in cazul suspendarii lui Basescu. A doua conditie: eventuala comisie sa aiba acces la documentele pe care toate serviciile secrete le-au pus la dispozitia Presedintelui. Daca exista note privind convorbiri intre Geoana si Iliescu atunci aceste note sint ilegale si conform legii accesului la informatii o informatie care ascunde un act de coruptie sau o ilegalitate nu poate fi clasificata. Daca cei care fac analize plecind de la ideea ca Basescu asculta telefoanele sint seriosi atunci nu au decit sa foloseasca acest instrument excelent.

Deocamdata, discutia este din nou condamnata la aceeasi partizanat in orb. Dezbaterea politica are sens atunci cind stim faptele si le interpretam diferit. Pina atunci, nu stim faptele si le interpretam absurd. Adica emitem baliverne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 15 ore, 32 minute, 37 secunde
cand sotii saftoiu vindeau in piata , nu visau ca o sa fie bagati in seama asa de mult........... acu , la ordinul motociclistului care a papat 6 mld de euori dampulea, au iesit cu dezvaluiri si alte citeste integral
, acum 739370 zile, 15 ore, 32 minute, 37 secunde
de ce domnule " urechi de veghe " nu ne-ai spus aceste lucruri la momentul oportun si anume imediat? Atat de "bun credincios roman" erai ca nu te indurai de leafa ta? Erai atasat de scaunul de sef?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.