Opinii

Intre preocupare reala si mascarea dezinteresului initial

Corneliu Condurache
14 ian 2009 1219 vizualizări
Ziarul de Vrancea a relatat in editia sa de ieri un caz care merita completat cu citeva consideratii.

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) din judet a reclamat la Directia Nationala Anticoruptie un magistrat de la Judecatoria Focsani pentru ca tatal acesteia (este vorba despre o doamna judecator) a cistigat un proces in urma caruia a obtinut niste despagubiri civile ce au dus la blocarea conturilor institutiei. Respectiva suma de bani reprezinta de fapt o reparatie morala dar si materiala in urma unor abuzuri politice pe care cetateanul originar din Panciu le-a suferit inainte de 1989. Desigur, daca reprezentantii ASP Vrancea sint in posesia unor dovezi serioase prinvind interventia judecatoarei in obtinerea unei solutii precum cea amintita, au tot dreptul sa incerce repararea nedreptatii. Daca au facut, insa, sesizarea la DNA doar pe baza unor simple banuieli, lucrurile se schimba. In primul rind sefii sau responsabilii de astfel de litigii ai institutiei mentionate ar fi trebuit sa se preocupe de asigurarea unei aparari corespunzatoare in process, iar asta ar fi presupus inclusiv solicitarea in timp util a stramutarii procesului, dar si a suspendarii actiunii pina la judecarea cererii de stramutare la Curtea Suprema de Justitie. Daca nu s-a reusit nici stramutarea si nici suspendarea, vina trebuie probabil cautata si prin curtea ASP Vrancea. De regula, institutiile statului trateaza superficial astfel de actiuni in justitie, iar cind se pomenesc cu decizii nefavorabile ale Instantei incep sa se agite pentru a-si masca dezinteresul initial. Faptul ca un vrincean persecutat politic a obtinut niste despagubiri, n-ar trebui sa stirneasca in sine atita nemultumire. In comparatie cu zecile de mii incasate si astazi linistiti ca pensii sau salarii de catre cei care l-au abuzat pe om pentru ca era considerat "dusman al poporului", oricum nu-i mare lucru. Contraste care ar trebui, poate, sa indemne la mai multa si moderatie.

P.S. Daca dovezile pe care se bazeaza reclamatia susprezentata la DNA sint asemanatoare cu sustinerile care pretind ca ASP nu-i reprezentantul statului in domeniul sanitar in Vrancea, si ca nu respectivei institutii ar trebui sa i se blocheze conturile pentru stingerea despagubirilor legate de abuzul in discutie, se prea poate sa avem de a face si in acest caz cu o furtuna intr-un pahar cu apa.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.