Opinii

Ne va tine de foame stabilitatea politica ?

Liviu Ioan Stoiciu
8 ian 2009 1723 vizualizări
Anul 2009 e un an special, daca din primele lui zile a fost tinut pe afis un razboi pe paminturile sfinte (dupa bombardamentele aeriene si de pe mare declansate de israelieni împotriva palestinienilor din Fisia Gaza din 25 decembrie 1989, de la Craciun, semnificativ; cu sute de morti de civili nevinovati sacrificati pe altarul carui Dumnezeu?).

Ca nu ajungea declararea anului 2009 an al crizei mondiale economice si financiare (aflam, la zi, ca industria zonei euro e in cadere libera si ca numai bogatii nemti au pierdut 40 de miliarde de euro din cauza crizei; sau ca s-au pierdut 28 trilioane de dolari in 2008 pe bursele din intreaga lume). Curios, pe fondul acestei crize monstruoase, Israelul isi permite sa intretina un razboi si sa invadeze un teritoriu strain. Iar guvernantii PD-L-PSD ai lui Traian Basescu, apropo de "razboaiele altora", anuntind o austeritate dusa la extrem de la inceputul anului 2009 in Romania, se roaga in genunchi de autoritatile din Irak sa permita sutelor de soldati romani trimisi acolo sa ramina (pe bani publici ai Romaniei) pe pozitii pe mai departe, nu se stie de ce (sa-i civilizeze pe irakieni?), in "tara ocupata de americani", desi trupele Marii Britanii, de pilda, se retrag"¦ Are Romania bani de tocat in Irak, in plin an dedicat crizei mondiale (devenita o scuza pentru a se lua masuri de austeritate populiste)?

E culmea, in conditiile in care romanii sint asigurati oficial ca Romania are in sfirsit stabilitate politica, sa te trezesti ca Romania se confrunta cu instabilitate paralizanta economica si financiara"¦ Pina in acest an s-a tot clamat ca instabilitatea politica a fost vinovata de toate relele celor 18 ani ai tranzitiei postcomuniste, nesfirsite (are legatura cu ea inclusiv acumularea resurselor publice si a avutiei sociale in mina fostilor tovarasi, activisti PCR si securisti, azi oameni de afaceri de succes; si acapararea frauduloasa a economiei si finantelor de catre o clasa de noi profitori, deveniti stapini, intre timp, recunoscuta si in actualul Parlament). Ce inseamna stabilitate politica la romani in 2009? întii, un procent de 70 la suta majoritate parlamentara PD-L si PSD, pentru sustinere guvernamentala, suna pompos 70 la suta (desi, atentie, e vorba de 70 la suta din cele nici 40 la suta ale votantilor prezenti la urne, "per total", pe 30 noiembrie 2008; actuala clasa politica e delegitimata moral de electorat sa conduca Romania, de fapt, majoritatea de 70 la suta PD-L-PSD nu reprezinta nici 25 la suta din electorat). Fireste, toata lumea se face ca ploua cind e vorba de descalificarea electorala a alesilor. A doua proba de "stabilitate politica"? Ea e cea mai periculoasa: aceea a autoritarismului instalat tacit de Traian Basescu, "cel mai puternic om in stat", care detine in acest moment toata puterea posibila, incalcind separatia puterilor in stat! Traian Basescu are in mina lui forte si serviciile secrete, si armata (e doar "comandant suprem"), si CSAT si Parlamentul, si Guvernul (in care recunosti personaje hilare din anturajul sau, precum Elena Udrea) si Justitia! E incredibil ca s-a ajuns pina aici si ca Traian Basescu e aplaudat pentru abilitatile sale politice nu numai de catre o majoritate a romanilor de rind, ci si de o parte a elitei (altfel, elita bine remunerata pentru plecaciuni). E cu atit mai grav, cu cit Romania nu mai are opozitie politica decit decorativa in Parlament si cu cit societatea civila e ca si inexistenta (servind interesele Puterii, buna parte din ea). Sincer, eu unul sint ingrijorat, in asemenea perioade de criza apar dictaturile cele mai detestabile, de tip capitalist (sustinute de "popor", permanent manipulat, caruia i se va pune mereu in fata tocmai frica de "criza" si astfel sa se justifice masurile draconice care se pot lua). Nu mai are cine sa ne trezeasca la realitate, daca pina si lui Dumnezeu ii e distrasa atentia de la razboaie precum cel derulat pe "paminturile sfinte", acum. Ne va tine de foame "stabilitatea politica" de azi (stabilitate a increngaturii de interese economice si financiare Traian Basescu-PD-L si PSD, de tip mafiot)? Pe fondul crizei mondiale, sub scutul autoritarismului autohton se va fura si ce n-a fost furat in Romania, si banul public va fi si mai spoliat! Sa nu ne facem iluzii? în 2009 se va putea intra glorios si in "criza de sistem"!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.