Opinii

Ce nu va fi in 2009

Pavel Lucescu
31 dec 2008 1167 vizualizări
Probabil ati inceput deja sa simtiti briza crizei, daca nu, cu siguranta va ginditi la ea si la cum o veti intimpina.

Problema e ca nimeni nu stie mare lucru despre asta, desi sint destui care inca mai au ambitia de a face prognoze. Le recomand The Economist, probabil cea mai buna publicatie economica din lume, care si-a recapitulat previziunile pe 2008 si, dupa ce a recunoscut ca n-a "ghicit" mai nimic, a ajuns sa se intrebe, autoironic, cui i-ar mai folosi cele pe 2009. Pentru ca da, vorba nu stiu cui, nici viitorul nu mai e ce-a fost. Asta nu inseamna insa ca nu se poate spune chiar nimic despre 2009. Stim ca vom avea, spre exemplu, inca doua rinduri de alegeri, europarlamentare prin iunie si prezidentiale la sfirsitul anului. Dar nu mi-as permite sa prognozez nici macar ca Traian Basescu ar cistiga un nou mandat, in ciuda faptului ca nimic in acest moment nu-i ameninta prima sansa. Nu, n-o sa fac aceasta greseala. Imi iau asadar toate precautiile de rigoare si ma voi margini sa vorbesc nu despre ce cred ca se va intimpla ci, dimpotriva, despre ce e mai probabil sa nu se intimple. Iata o lista de astfel de non-intimplari.

1. Cu siguranta, in 2009, tot mai multi dintre noi vom deveni mai economi. Si nu e vorba doar de restringerea creditului bancar, ceea ce e deja in fapt, ci de presiunea crescinda asupra bugetelor curente. Vom cheltui mai putin chiar si pe produse de stricta necesitate. Deci, nu consumului! Iata una din devizele anului 2009.

2. Mai usor spre deloc cu maririle de salarii si de pensii. Daca in 2008 inca mai auzeam de sectoare intregi, incepind cu constructiile si terminind cu IT&C-ul, care se plingeau de un deficit de forta de munca, in 2009 nu va mai fi cazul. Va fi tot mai greu sa refuzi un loc de munca pe motiv de salariu, in schimb multi nu se vor da inapoi nici de la a-si mai lua un job in plus. Daca vor avea unde.

3. Presedintele Traian Basescu nu va mai putea da vina usor pe guvern pentru ce nu merge bine in tara. Deci nu vom mai avea scandaluri de genul "razboiul Palatelor". Dar asta nu inseamna ca politica va fi o oaza de liniste si consens. Dimpotriva. Fiind un an mai greu, unii spun cu mult mai greu, decit oricare din ultimii patru, nevoia de vinovati va fi cu atit mai mare. Se califica, pentru inceput, opozitia liberala. Tara merge mai prost si pentru ca fosta guvernare n-a facut ce trebuie, pentru ca a furat, pentru ca a mintit in legatura cu starea economiei. Iata alt refren al lui 2009. Nu va dura prea mult insa pentru ca nici treaba cu "greaua mostenire" nu mai e ce-a fost.

4. Nu vom mai avea mari scandaluri de coruptie. Asta nu inseamna o reducere a fenomenului, as zice, si aici, dimpotriva. Coalitia PD-L "" PSD, girata de presedintele tarii, e cea mai buna formula de imblinzire a luptei cu coruptia. Unii analisti prognozeaza deja un soi de cartelizare a administratiei, cele doua mari partide guvernamentale urmind sa-si imparta frateste zonele de influenta, cu conditia "neamestecului in treburile interne" ale celuilalt. Foarte posibil, dar ceea ce, dupa parerea mea, va tine sub control anti-coruptia e un lucru mai putin evident in acest moment. E vorba de o lectie pe care presedintele pare sa o fi invatat in ultimii doi ani, si anume faptul ca orice scandal de coruptie functioneaza, pe termen scurt, ca un bumerang. Cita vreme rezultatele anti-coruptiei nu se simt la baza, mai exact in buzunarele oamenilor de rind, si n-au cum precum bine stim decit pe termen lung, aceasta se intoarce impotriva celui ce o incurajeaza. Asa ca, mai usor cu anti-coruptia ca dauneaza grav guvernarii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 22 minute, 9 secunde
"briza crizei impinge romanii la munte, la distractie si la volele de vacanta, cu masinile de ultimul tip , toate platite integral...hahahaha haha haha
, acum 739371 zile, 22 minute, 9 secunde
Mare dreptate aveti ,romanii sunt niste smecheri,nu stiu decat sa se vaicareasca dar au trei masini doua case se distreaza pana nu mai pot si vorbesc de criza,vai,vai,vai......
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.