Opinii

Basescu, un mic Putin în cadrul Uniunii Europene

Liviu Ioan Stoiciu
18 dec 2008 1306 vizualizări
De ceea ce ne-am temut, nu am scapat: stam la dispozitia hachitelor politice ale presedintelui Traian Basescu în continuare, desi Romănia nu e republica prezidentiala.

Atrageam atentia saptamina trecuta, aici, ca noul guvern se face in jurul intereselor politice personale ale lui Traian Basescu-PD-L (si nu in jurul interesului general al romanilor, nici in jurul partidelor parlamentare, nici in jurul "primului" premier desemnat, Theodor Stolojan) si confirma inca o data ca autoritarismul sau, anacronic in cadrul Uniunii Europene, este regretabil. Pur si simplu acum, prin desemnarea lui Emil Boc (presedinte al PD-L si primar al municipiului Cluj; va dati seama, la Cluj trebuie cheltuiti peste sase luni alti bani-gramada cu alegeri locale anticipate pentru primar) drept premier, toata lumea stie ca Traian Basescu va fi nu numai presedinte de tara, ci si premier al Romaniei. Asta si-a dorit Traian Basescu din 2004 incoace, de fapt, dar i-a dejucat "pofta de marire" premierul liberal Calin Popescu Tariceanu (cu tot riscul revarsarii urii prezidentiale la adresa sa), care l-a pus la punct, obligindu-l sa-si vada de lungul nasului, conform Constitutiei, si amintindu-i de obligatiile legale strict determinate ale Institutiei Prezidentiale. Altfel, Emil Boc s-a dovedit tot timpul un om politic de paie al lui Traian Basescu (de aceea l-a impus in fruntea PD-L, sa-l manipuleze)"¦ Practic, Traian Basescu preia comanda "dupa model rusesc" a presedintelui Vladimir Putin (intr-o federatie cu constitutie "autoritarist-prezidentiala"!), care si-a tinut tot timpul linga el un premier de paie, sa poate sa taie si se spinzure pe toate planurile (natural, dupa ce constitutia federatiei ruse nu i-a mai dat voie sa fie iar presedinte, Putin a devenit premier si a pus un presedinte de federatie de paie; pot sa pun pariu ca la asta viseaza si Basescu; nu intimplator PD-L a pus drept conditie de negociere, pentru o alianta de guvernare, schimbarea Constitutiei Romaniei in sensul acordarii puterii executive presedintelui tarii, iar PNL s-a opus, acuzindu-l pe Traian Basescu ca incearca sa transforme Romania in stat captiv lui; PNL a preferat sa intre acum in opozitie, numai sa nu-i faca pe plac abuzivului Traian Basescu)"¦ Ca nu era de ajuns dezamagirea publica legata de alianta profund imorala de guvernare PD-L si PSDAPC si semnarea "Protocolului pentru Romania", trebuia sa avem acum si un premier de paie, in persoana lui Emil Boc, guvernare ce va fi "teleghidata" de Traian Basescu. Personal, nu mai suport sa-l vad la televizor pe "negociatorul limbii de lemn" Marian Oprisan (si pe ruda lui de dosar Miron Mitrea) cum isi dau cu parerea despre viitorul istoric al Romaniei. Acum ma gindesc sincer, dupa ce am aflat de la intrigantul Viorel Hrebenciuc (stiti, si el face parte dintre cercetatii penal, care dau "faima PSD"), sincer ingrijorat, ca Theodor Stolojan, desemnat premier al coalitiei PD-L-PSDAPC, s-a retras "din motive de sanatate", sa ma intreb daca tara noastra nu e condusa de oameni bolnavi la cel mai inalt nivel. Fiindca, oricum, Romania n-a avut (si nu are) noroc de conducatori, o tot repet, e un blestem.

Va rog sa retineti, pe fondul "celei mai mari recesiuni din istoria omenirii" (si e de asteptat ca romanii sa se dea cu capul de pereti, saraciti de criza, din 2009, de votul lor din 30 noiembrie alegindu-se praful), ca Romania isi permite sa experimenteze guverne si premieri politicianisti, rupti de realitate. în timp ce presedintele tarii, in loc sa-i ridice in "tepele" promise pe coruptii PSD (fosti guvernanti pina in 2004), i-a adus pe coruptii PSD iar la guvernare! Marturisesc, azi imi e de-a dreptul mila de "intelectualii lui Basescu" (imbogatiti din functiile ce le detin, pe bani publici; unul dintre ei, extremistul Catalin Avramescu, fost gazetar, azi consilier la Palatul Cotroceni, sint convins ca-i incurajeaza lui Traian Basescu autoritarismul), comentatori politici la ziar sau la televizor, care se compromit inca o data, sustinind noii guvernanti (scuipati, ieri) si pupind papucii noi ai "stapinului". Ca asa e la romani, in vremuri de criza? Are dreptate C.P. Tariceanu: "s-a intrat intr-o zona a ridicolului si amuzamentului".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 2 ore, 47 minute, 58 secunde
Aveti perfecta dreptate.Dar cine sa inteleaga acest lucru?Majoritatea cetatenilor tarii cind il vad pe basescu sau il aud infierind...parca il vad pe Dumnezeu si ii dau credit in continuare.Noi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.