Opinii

Alegerile parlamentare au fost cistigate de stinga !

Liviu Ioan Stoiciu
11 dec 2008 1279 vizualizări
S-a facut mare caz ca a cistigat dreapta-centru la 30 noiembrie, în urma alegerilor parlamentare uninominale - adica PD-L plus PNL. Si ca partidele de dreapta-centru trebuie sa fie aduse la guvernare, liderul PD-L, Emil Boc avind convingerea ca PD-L (cistigator, prin mandate) trebuie sa dea primul-ministru.

Adica el cerea refacerea coalitiei "Dreptate si Adevar" (care a guvernat si din 2004 si de care s-a ales praful dupa doi ani, dupa ce PD a rupt din PNL o aripa, ce a fuzionat cu PD si a devenit PD-L), dar invers, cu premier PD-L. Fiindca in 2004, PNL avea pondere parlamentara mai mare si a dictat in cadrul coalitiei (din care facea parte si PC si UDMR). Acum, PD-L dicteaza"¦ A cistigat intr-adevar "dreapta-centru" alegerile de acum? Nu cumva le-a cistigat "stinga-centru"? Fara doar si poate le-a cistigat "stinga-centru", adica fostele partide din nemuritorul FSN (fost PCR), anume PSD si PD(-L)! Dar are sens sa vorbim de refacerea FSN, daca PSD e inscris in Internationala Socialista europeana si PD(-L) in Internationala Populara (dupa ce s-a retras, strategic, din Internationala Socialista europeana)? Nu are nici o importanta unde e afiliat un partid in internationalele politice europene. "Doctrina" ramine de "stinga-centru", comuna pentru PSD si PD(-L), chiar daca PD-L clameaza "dreapta" (de fapt, PD-L e un partid de "centru", oportunist, bun si pentru stinga si pentru dreapta). Pentru o coalitie de guvernare, PSD si PD-L ar trebui sa aiba mai multe puncte de convergenta decit au ele separat cu PNL "" si atit. Desi, paradoxal, s-a demonstrat, mai ales in ultimii doi ani, ca PSD e compatibil si cu PNL, sustinindu-i PNL-ului guvernarea"¦ Interesant a rezolvat aceasta dilema, daca e "stinga" sau "dreapta" cistigatoare la alegerile din 30 noiembrie, presedintele tarii, Traian Basescu, care a anuntat ca nu mai conteaza doctrina politica in aceasta conjunctura, cind criza financiara si economica mondiala poate da peste cap si Romania, si ca au greutate, pentru o coalitie de guvernare, numai programele anticriza. Asa sa fie? Practic, toate partidele trebuie acum sa se intilneasca la "centru". Dar lucrurile nu sint atit de simple, partidele au complicat pina la paroxism acest joc democratic. Lupta pentru putere (pentru resurse, citeste) a transformat Romania intr-o arena de lupta. Ati observat, in zilele care au trecut, negocieri pe programe anticriza, care sa transeze lupta? Nu, razboiul s-a dus pe plan politicianist, pentru ocuparea scaunului de premier, care sa-i asigure partidului "toate pirghiile" (si siguranta ca presedintele tarii nu-l matraseste la o adica). "Guvernul de criza" va sta la cheremul serviciilor secrete? Cit "" un an, patru? O opozitie puternica in noul Parlament ar fi putut da jos acest guvern dupa ce Traian Basescu ar fi pierdut "prezidentiale", oare? PSD a avut grija sa anunte ca intra la putere alaturi de Traian Basescu si PD-L"¦

E teribil ce se intimpla. Am tot insistat aici pe batalia pro si contra-Basescu la alegerile parlamentare (inclusiv a electoratului, care si-a dat tot votul politic, la uninominalele "reprezentarii proportionale"). Aceasta batalie s-a dus si de la 30 noiembrie pina azi, pentru formarea unei majoritati parlamentare si a unui guvern, in numele stabilitatii. S-a ajuns pina acolo incit pina si in cadrul PSD (partid cistigator "moral" ale alegerilor din 30 noiembrie, la numar de voturi) s-au format doua baricade: una pro-Basescu (si coalizarii PSD cu PD-L, cistigatoare) si alta contra-Basescu (si coalizarii PSD cu PNL-UDMR, fie si in opozitie)! La mijloc fiind si sustinerea (sau nu a) lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale din 2009! Culmea, au invins "cei cu dosare" (Miron Mitrea sau Marian Oprisan), pro-Basescu, si sint pregatiti sa-l sacrifice pe "coruptul" Adrian Nastase, candidatul PSD la prezidentialele din 2009! Probabil, constienti ca oricum l-ar fi compromis, prin DNA, Basescu pe Adrian Nastase pina la prezidentialele din 2009"¦ Mai exact, "majoritatea" se va face nu in jurul partidelor cistigatoare, ci in jurul lui Traian Basescu. E clar, interesul national se confunda cu interesul presedintelui Traian Basescu!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.