Opinii

Cum ramîne cu suspendarea lui Basescu?

Cristian Ghinea
5 dec 2008 972 vizualizări
Uimitor cît de repede se schimba atitudinile si directiile publice, aproape fara sa ne dam seama. Cu nici o saptamîna în urma, PSD si PNL repetau la nesfîrsit ca presedintele Basescu va fi obligat sa accepte o întelegere parlamentara între cele doua partide, în jurul unui prim-ministru numit de ele si neagreat de Presedinte

Ba chiar, Dan Voiculescu si Viorel Hrebenciuc amenintau direct cu o noua suspendare. în viziunea liberalilor si a pesedistilor, dreptul Presedintelui de a desemna un prim-ministru era echivalent cu simpla semnatura: el urma sa contrasemneze ceea ce niste partide care impreuna ar fi depasit 50% i-ar fi propus. Aceasta pozitie nu era bazata pe textul constitutional care e limpede: Presedintele desemneaza premierul dupa consultari. Acum, la trei zile de la alegeri, parca aceasta dezbatere nu ar fi existat niciodata. Un ziar titreaza ca "Greii PSD au facut o pasiune nebuna pentru PDL". Nici macar creierele infierbintate care se aduna seara la Antena 3 nu mai sustin ca Basescu trebuie suspendat daca nu accepta decizia PSD A PNL. Show-ul facut de Mircea Geoana in seara alegerilor, asumindu-si victoria de parca era Obama, a fost menit sa prelungeasca aceasta stare psihologica: am cistigat, daca Basescu nu ne da guvernul atunci se opune vointei poporului. Schema a esuat dupa ce sondajele facute in ziua alegerilor s-au dovedit a fi false. Am fost aproape de a proclama sondajele drept substitut al alegerilor. Dezbaterile de la televiziuni au fost aproape sa ne convinga ca nu mai merita sa numaram voturile: puteam face guvernul dupa sondaje.

Privind in urma, dezbaterea despre dreptul (sau inexistenta sa) Presedintelui de a numi un prim-ministru la alegerea sa pare absurda. Si mai absurd este modul cum a incetat brusc. Ce s-a schimbat de fapt? Nimic. PSD tot poate face o majoritate parlamentara cu PNL. Argumentul lor are aceeasi valabilitate (cita are) ca si inainte de alegeri. Diferenta intre sondaje si rezultatele oficiale are un efect pur psihologic. Ca are 5% sau 1% mai multe voturi, aritmetica parlamentara ramine la fel pentru PSD: cu PNL face o majoritate. Cistigator nu exista intr-un sistem cu trei partide. Hrebenciuc ne lasa sa intelegem inainte de alegeri ca nu conteaza ce vrea Basescu, ei vor face un guvern si vor merge la Cotroceni cu propunerea. Daca Basescu nu accepta, e suspendat. Asa, "pac-pac", vorba pateticului Gigi Becali, care a ajuns la concluzia ca nu se pricepe la politica (la ce s-o fi pricepind?). Acum, moderatorii intorc pe toate fetele vorbele lui Basescu: a zis ca premierul trebuie sa fie asa sau altminteri. Parca ar fi oracolul din Delphi. Negocierile dintre partide au un aer comic: ar negocia si nu prea. Si PSD si PNL vor sa dea premierul. Unde acum o luna pareau clar intelese sa izoleze PDL, acum fiecare transmite mesaje galese. Repet intrebarea: ce s-a schimbat? Avem aceeasi Constitutie, acelasi Presedinte, echilibrul de forte este acelasi prezis de sondajele de dinainte de alegeri (cvasi-egalitate PSD "" PDL si PNL partid balama bun de facut majoritatea). îmi pare ca am asistat la un spectacol usor absurd de etalare a muschilor, de pregatire si tatonare. Singura problema este ca daca ii luam in serios si le cintarim argumentele (asa zice Constitutia, asa este practica de pina acum, etc) cadem in ridicol dupa ce ei se razgindesc in masa. Era doar show.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.