Opinii

Ce a pierdut PNL, a cistigat PD-L

Corneliu Condurache
2 dec 2008 1199 vizualizări
Asa cum puteti citi din editia de astazi a cotidianului nostru, Biroul Electoral Judetean a facut publice rezultatele finale ale alegerilor parlamentare desfasurate duminica in Vrancea.

Intrucit atribuirea efectiva a tuturor mandatelor de senatori si deputati ce vor reprezenta colegiile din judet va fi cunoscuta zilele urmatoare, datele aflate pot servi la o analiza de alt tip. Astfel, pentru a avea o imagine a performantelor obtinute pe 30 noiembrie la urne de catre principalele formatiuni politice din Vrancea, ar fi intresant de analizat voturile obtinute duminica de catre acestea in comparatie cu alegerile locale din vara.

Daca luam ca reper voturile obtinute la Consiliul Judetean de filialele vrincene ale Partidului Social Democrat, Partidului Democrat-Liberal si respectiv Partidului National Liberal pe 30 mai anul acesta - considerat unul politic - si le comparam de pilda cu voturile contablizate in dreptul acelorasi partide in urma cu doua zile la candidatii pentru Senat (lucrurile sint aproximativ asemanatoare in cazul colegiilor pentru deputati) iata ce constatam.

La localele din vara PSD a convins 71008 vrinceni sa-i voteze reprezentantii drept consilieri judeteni, iar duminica in cele doua colegii pentru senat a adunat 73015 sufragii, imbunatatindu-si performanta cu 2007 voturi in conditiile unei prezente la vot ceva mai slabe acum decit la sfirsitul lunii mai (151494 fata de 161564)

PD-L Vrancea a avut in vara 31066 voturi la Consiliul Judetean iar duminica a obtinut in cele doua colegii uninominale pentru Senat 44345 voturi adunind in plus 13 279 sufragii ale alegatorilor din judet.

In fine, PNL Vrancea, dupa ce la localele din vara obtinuse 35504 voturi, a scazut la parlamentarele din 30 noiembrie la doar 22211 voturi in cele doua colegii senatoriale, adica mai putin cu 13293 voturi.

Nu-i nevoie de un spirit de observatie prea ascutit pentru a observa ca in timp ce PSD si-a imbunatatit putin la parlamentare performanta de la locale cu 2007 voturi, PD-L si-a sporit zestrea electorala la alegerile de duminica cu 42% fata de 30 mai 2008, adaugindu-si aproape exact votantii perduti de PNL. (PD-L a cistigat 13279 optiuni duminica fata de localele din 30 mai, in timp ce PNL a pierdut 13293 in exact aceiasi perioda).

Dupa modul in care s-a derulat Campania electorala, nici nu-i de mirare ca rezultatele arata astfel. In timp ce PD-L s-a straduit prin noua echipa sa arate altceva decit la locale - si in buna masura iata, a si izbutit - liberalii lui Nini Sapunaru au dus una dintre cele mai indolente si inofensive campanii aferente ultimelor cicluri electorale de prin judet .

Iar asta nu avea cum sa nu se regaseasca in procente.

PNL Vrancea a obtinut duminica 15,61% din numarul total de voturi valabil exprimate la Senat si respectiv 15,84% la Camera Deputatilor, iar in vara la alegerile locale a avut la acelasi vot politic pentru Consiliu Judetean 25,4% dupa redistribuiri

Cele zece procente ce si-au luat zborul de la PNL si inca putin pe deasupra se regasesc insa in zestrea adunata de PD-L la parlamentare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.