Opinii

Piine si circ!

Silvia Vrînceanu Nichita
28 nov 2008 1269 vizualizări
Nu-mi amintesc sa fi fost alte alegeri in care sa se fi remarcat atit de bine diferenta dintre agenda publica a cetateanului si cea a politicianului, acum in ipostaza de candidat uninominal pentru Parlament.

Distanta care separa politicul de comunitate trebuia umpluta cu ceva, pentru ca de dezbateri si solutii la criza economica nu are nimeni timp sa se ocupe cu adevarat. Probabil ca nici nu-i intereseaza si, sigur, multi nici nu se pricep prea mult.

Cel mai bun exemplu il reprezinta problema viticultorilor care, incet incet, se indreapta spre faliment. A fost depusa o lege in Parlament care sa faca putina ordine in piata viti-vinicola si sa sprijine micul podgorean aflat in mare suferinta, dar nici un partid nu doreste sa faca ceva pentru cei peste 25.000 de vrinceni care trudesc pe plantatiile de vita de vie. Poate ca partidele au nevoie de oameni saraci, care sa stea cu mina intinsa la pomenile lor si nu de o clasa de mijloc puternica, un adevarat motor al dezvoltarii economice.

E mai comod sa promiti cite in luna si stele si sa acuzi in stinga si-n dreapta, pozind in victima, decit sa intreprinzi ceva concret in favoarea celor multi. Poate ca altercatia dintre Malureanu jr. si Derderian este emblematica pentru ceea ce se intimpla sub ochii nostri, atit in ceea ce priveste calitatea personajelor cit si a actiunii politice din aceasta campanie electorala. Mai ieri erau "coledzi in simtiri", sub flamura aceluiasi partid, astazi sint adversari ireconciliabili si se paruiesc in public. Miine poate vor constata ca lucrurile care trebuie sa-i uneasca sint mai importante decit cele care vremelnic ii separa.

Lehamitea alegatorului trebuie tratata cu ceva. Si pentru ca vorbele nu tin nici de foame si nici de cald in aceasta iarna, alegatorul a fost bombardat cu tot soiul de pomeni. Paturi, umbrele, galeti, haine, sepci si fesuri, ochelari, vin personalizat, cd-uri cu manele, cozonaci, cirnati, peste, sarmale, brichete, pixuri, mese la restaurante de fite, chefuri, spectacole si cite si mai cite, ca sa nu mai vorbim de banii promisi unora si altora pentru voturi. Unii dau din buzunarul public, altii rup din osinza capitalismului de cumetrie sau sint ajutati de grupuri de interese bine conectate la buget. S-a revarsat cornul abundentei pe plaiurile mioritice. Legea ar trata multe din aceste gesturi ca fiind mita electorala. Dar asta ar insemna ca multi dintre "generosii" candidati, de la stinga la drepta scenei noastre politice, sa fie cel putin cercetati penal. Evident, daca am avea si institutii care sa functioneze si sa fie credibile si impartiale. Or nici un partid nu doreste asta. S-a vazut cit de bine functioneaza aceasta solidaritate si in Parlament.

In perdeaua de fum a falselor acuzatii indreptate de unii impotriva celorlalti, totul pe fondul unui partizanat politic general, nu am asistat practic la nici o dezvaluire privind cheltuirea oneroasa a banului public, imensele averi personale, multe dintre ele obtinute prin devalizari ale bancilor, afaceri cu statul sau privatizari dubioase. Trecutul i-a pus de multe ori la masa impreuna pe multi dintre cei care au ambitia sa ocupe acum si fotolii cu imunitate in Palament. Nimic nu lasa sa se intrevada ca viitorul ar suna bine.

Pentru ca ei sint cu ei si se vor gindi doar cum sa-si recupereze investitiile uriase din campanie. Poate si de aceea vor sa ne cumpere voturile, pentru a nu mai avea obligatii fata de noi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 21 ore, 13 minute, 13 secunde
In fata votului, un prost este egal cu un destept. Dar doi prosti nu sunt egali cu doi destepti, pentru ca din doi destepti, unul n-o sa vina la vot, fiindca i se pare ca totul e lipsit de citeste integral
, acum 739397 zile, 21 ore, 13 minute, 13 secunde
Ma "ondin",cine esti tu, nu se stie(sau poate se stie)dar daca in mileniul 3 poti spune despre cineva ca este prost, nu stiu daca cineva te-ar putea caracteriza pe tine.Sa fii iubit de cine vrei tu si citeste integral
, acum 739397 zile, 21 ore, 13 minute, 13 secunde
Circul a fost si va mai fi mult timp. Aceasta si pentru faptul ca nu avem o clasa politica structurata pe "cestiuni arzatoare". Tot timpul s-a mers in balbaiala si bajbaiala. Nu s-a stiut unde citeste integral
, acum 739397 zile, 21 ore, 13 minute, 13 secunde
eu sunt de acord cu ONDIN, acelasi crez avandu-l si altii ca si ONDIN. am vazut si pe un blog al unui vrancean acelasi text postat, ca si indemn pozitiv de a merge la vot. nu este absolut deloc citeste integral
, acum 739397 zile, 21 ore, 13 minute, 13 secunde
Ehe, tată! Dacă nu facem decît să scrim de ăla și de ăla că nu a făcut aia sau aia și că în schimb a furat, ciordit sau mai știu eu cum a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.