Opinii

Alegeri parlamentare pro-Basescu sau anti-Basescu?

Liviu Ioan Stoiciu
27 nov 2008 1273 vizualizări
Pe fondul crizei mondiale financiare si economice (care afecteaza deja grav Romania, au fost anuntati numai in mediul privat, si numai din luna octombrie, 50.000 de noi disponibilizati), alegerile parlamentare uninominale de duminica, 30 noiembrie, vin la tanc, ai impresia, sa salveze aparentele, guvernarea de dreapta PNL-UDMR fiind total contestata (nici macar cresterea economica de 9 la suta anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu nu mai e credibila).

In conditiile in care, spune liderul PD-L, europarlamentarul Th. Stolojan (propus de PD-L ca prim-ministru) striga pe toate drumurile ca guvernul liberal "a platit taxa de protectie" PSD-ului pentru a se putea mentine la guvernare, "asa cum platesc mafiotii". Bine ca nu vin aceste alegeri sa puna bomboana pe coliva. Superprogramele anti-criza politicianiste de stinga (exclusiv PSD-iste), de centru-populare (PD-L-iste) si de dreapta-PNL-iste au deturnat cu totul discursul electoral. Nu mai vorbeste nimeni de coruptie (un esec de proportii al actualului regim, neasumat, "rechinii" anchetati la DNA candideaza linistiti, inclusiv cei din Opozitie, la actualele alegeri, si putem pune pariu ca vor fi alesi si spalati de pacate de electorat), nici de lustratie si colaborationism cu Securitatea (legea lustratiei a fost blocata de actualul Parlament), nici de lozinca "Sa traiti bine" a presedintelui Traian Basescu (un jenant bluf). Marea majoritate a romanilor traieste prost si e dezamagita de evolutia clasei politice (de la care astepta o reabilitare a nivelului de trai, cu atit mai mult cu cit am intrat in Uniunea Europeana). Degeaba s-a straduit guvernul liberal sa dea relief clasei de mijloc, ea e confundata azi cu clientela politica, imbogatita in principal cu bani publici (la agentii sau la grupurile de interese). Speranta romanilor (in primul rand sa nu ramina fara loc de munca, sa-si pastreze salariile sau sa aiba pensii cit de cit decente si sa nu creasca inflatia) vine acum de la noua guvernare.

Mandatul actualului Parlament se termina pe 12 decembrie, asa ca nu va fi nici o graba sa se gaseasca solutii pentru formarea unei majoritati parlamentare si a unui nou guvern. Daca n-ar avea un "presedinte jucator", conflictual (in persoana lui Traian Basescu), Romania s-ar putea amagi cu o stabilitate politica, regulile democratiei, in care intra si alegerile libere, fiind respectate. Deja se vorbeste de un vot pro-Basescu sau anti-Basescu (confundat cu PD-L) la alegerile parlamentare, daca electoratul ii face sau nu lui pe plac. Iar PD-L mizeaza pe electoratul nehotarit de la orase sa transeze alegerile parlamentare, radicalizindu-si discursul (ca vine sfirsitul lumii daca PNL ramine la guvernare alaturi de PSD), sa-l scoata la urne. In conditiile in care "Basescu" a amenintat ca-si va instala propriul premier, fara sa tina cont de rezultatul alegerilor. Constitutia e interpretata dupa vointa politica a celui mai tare din parcare. Mai exact, conform vicepresedintelui PD-L, Vasile Blaga: "premierul numit de Traian Basescu va coagula o majoritate parlamentara" "" si nu majoritatea parlamentara facuta in jurul partidului cistigator la aceste alegeri va impune un premier. Interesant, liderul PSD (care anunta pe toate drumurile ca va cistiga alegerile parlamentare, convins ca e majoritar electoratul de stinga in Romania, mai ales la tara, si ca electoratul de dreapta se va imparti intre PD-L si PNL), Mircea Geoana, a anuntat impaciuitor ca PSD nu va sustine o eventuala propunere in noul Parlament de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca forteaza Constitutia si-si pune premierul dupa propriul plac, netinind cont de rezultatul alegerilor de duminica"¦ Oare ce poate sa insemne asta? E doar "un joc de glezne"? Chipurile, Mircea Geoana se teme de criza de putere ce s-ar putea instaura dupa actualele alegeri: "Cel mai rau pentru Romania ar fi sa venim cu un pachet de masuri anticriza si sa intram intr-o criza prelungita de putere""¦


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.