Ce trebuie sa iasa din alegerile astea?
Daca s-ar fi acceptat sistemul presedintelui Basescu ieseam de doua ori din casa, dar in turul doi aveam o majoritate solida si un guvern garantat. Asa, votantii se vor confrunta cu candidati fie problematici (cititi lista celor cu probleme de integritate pe www.romaniacurata.ro), fie complet necunoscuti (care se pot dovedi problematici mai tirziu), si nici un partid nu va reusi sa formeze guvernul de unul singur, nici macar cel prezidential. Asta ne readuce in cercul vicios al imprevizibilitatii, pentru ca nu se pot respecta programe de guvernare si tine promisiuni electorale decit daca guvernezi singur, coalitiile sau guvernele minoritare sint un alibi pentru fiecare partener care poate arata spre ceilalti ca nu il lasa sa se tina de cuvint.
Nici macar certitudinea ca exista unele baze comune, de genul cotei unice, nu mai sint asa de sigure. Dupa ultimele cheltuieli nesabuite ale guvernului Tariceanu cota va trebui crescuta la macar 18%. Poate si TVA-ul, desi a-l creste in conditiile in care oricum consumul scade si creditul se usuca mi se pare sinucigas pentru economia noastra. Macar preturile ar trebui sa scada, dar cum sintem inca economie incompleta de piata, nu se va intimpla asa, in America pretul la pompa de benzina a cazut odata cu pretul international al petrolului la aproape jumatate fata de luna iulie, la noi nu. Ramine un mister pentru mine cum se fac preturile intr-o economie ca a noastra. Raspuns: inca discretionar.
Exista doua variante integral negative a rezultatelor acestor alegeri. Prima este ca guvernul propus de presedinte sa nu treaca de Parlament, si sa inceapa un adevarat razboi civil, cu Basescu amenintind cu alegeri anticipate, iar PSD-PC cu suspendarea presedintelui, cu televiziunile voiculesciene facind atmosfera. A doua ar fi ca PSD sa ia peste 50%, iar presedintele sa fie constitutional obligat sa numeasca un prim ministru de la acest partid. Asta ar insemna consemnarea triumfului coruptiei din Rominia. Nastase ar ramine stapin pe gresia lui tibetana, ba poate si-ar mai comanda un rind, procurorii ar fi dati afara ca au indraznit, UE ne-ar taia fondurile. Scenariul e neplauzibil, pentru ca PSD nu va lua nici pe aproape de atit, si Constitutia da dreptul presedintelui sa numeasca orice prim ministru daca nici un partid nu are majoritatea absoluta. Cu cuvinte, daca PSD ia 32% si PDL 30%, Basescu nu e obligat sa numeasca un prim ministru de la PSD si va numi probabil un independent.
Dincolo de aceste doua variante toate celelate par mult mai acceptabile. Cu conditia respectarii angajamentelor noastre fata de UE, de care beneficiem in primul rind noi, mie nu imi pasa cine guverneaza. Dar PNL si PSD dau semnale ca nu ar respecta aceste angajamente. Societatea civila le-a prezentat un contract cu statul de drept, care avea trei puncte principale, practic copiate din ultimul raport al Comisiei Europene. Au refuzat sa il semneze.
PDL are destul defecte, si nimeni nu e mai constient ca mine de acestea. Dar cu toate astea, a votat mai corect in parlament si mai european. Are mult mai putini oameni cu probleme cu justitia. Si e partidul preferat de presedinte. De asta baza unei viitoare guvernari nu poate fi decit PDL. S-or gasi citiva oameni mai competenti si integri in alte partide sa se formeze o coalitie in jurul lor, dar alta solutie nu vad. Conflictul constitutional dintre Parlament si Presedinte nu e de bun augur pentru un guvern de specialisti, care ar avea mereu probleme in Parlament. Solutia ramine politica.