Opinii

Criza provocata de cioara de pe gard

Cristian Ghinea
14 nov 2008 623 vizualizări
Nici nu am apucat sa votam ca deja asistam la viitoarea criza post-alegeri. Este ceva bizar in modul in care Traian Basescu si adversarii sai se cearta pe viitorul guvern.

Calculele se fac pe sondajele la zi si pare ca daca nu vom vota cum spun sondajele ii vom deranja din gilceavă. Dan Voiculescu s-a trezit vorbind ca daca nu accepta un premier negociat de PSD "" PNL, Basescu ar putea fi suspendat din nou. Declaratie grava, dar Voiculescu nu e nici destul de important, nici destul de serios pentru a justifica reactia disproportionata a Presedintelui, care a sarit direct la acuzatii de lovitura de stat. In mod clar, Traian Basescu nu a invatat cand trebuie sa taca. Spunand fel de fel de lucruri despre viitorul premier inca inainte de alegeri da impresia ca acestea nu conteaza, ca vom vota doar pentru a inlocui un guvern minoritar si iresponsabil cu o criza fara guvern. Daca cele doua tabere se mentin pe pozitiile exprimate public acum, e limpede ca vor urma cateva luni de haos constitutional. Mai grav, Basescu a declarat ca daca va fi suspendat din nou va refuza sa aplice decizia Parlamentului si o va ataca la Curtea Constitutionala. Asta ne mai lipsea: vom avea doi presedinti, unul ales, dar suspendat, si unul interimar. Fiecare si-ar putea numi un premier, nu e clar cine va avea butoanele si vom fi in plina criza de sistem politic. Probabil ca Basescu a dorit sa isi sperie adeversarii, dar nici in gluma nu trebuie sa invocam asemenea scenarii. Coalitia anti-Basescu a dorit sa il sperie pe acesta cu suspendarea, Basescu vrea să ii sperie invocind haosul si tot asa se sperie reciproc tocmai acum cand economia ne da palpitatii.

Vom asista deci dupa alegeri la o prelungire a meciului inceput cu suspendarea lui Basescu in 2007. Desi s-a intors la Cotroceni dupa referendum, Basescu a pierdut de fapt acea runda. Influenta sa asupra guvernului si a politicilor publice a fost mult mai mica decat a oricaruia dintre predecesorii sai. Atat Ion Iliescu cat si Emil Constantinescu au scapat rapid de premierii cu care nu se mai intelegeau: Iliescu l-a debarcat pe Petre Roman cu minerii, Constantinescu l-a lasat pe Radu Vasile fara guvern, provocand demisia in masa a ministrilor. Traian Basescu nu a fost in pozitia de a aplica asemenea tactici, asa ca s-a trezit izolat la Cotroceni. Lupta de acum se da intre cei care vor ca Romania sa functioneze ca o republica parlamentara si cei care interpreteaza Constitutia in sens semiprezidential. Nici unii, nici altii nu trec de personalizarea dezbaterii: unii vor sa-l slabeasca pe Basescu, ceilalti sa-l intareasca. In fapt, Romania a functionat ca o republica parlamentara in ultimii ani, dupa suspendarea lui Basescu. Izolarea politica a Presedintelui a dus la reducerea puterii sale reale pana la nivelul unui presedinte de republica parlamentara. Insa Presedintele pastreaza un atu pe care i-l ofera Constitutia: desemnarea premierului. Are libertatea de a desemna pe cine doreste sau trebuie doar sa accepte candidatul propus de o majoritate post-electorala? Aici este punctul de divergenta. Dar oricum ai lua-o este mult prea devreme sa ne certam atat de aprig pe subiect: partidele ar trebui sa se concentreze pe castigarea voturilor, inainte de a vedea ce fac cu aceste voturi. Altfel dau impresia ca s-au incaierat pe cioara de pe gard.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.