Opinii

Luptele fratricide - noutatea campaniei electorale 2008

Corneliu Condurache
31 oct 2008 1462 vizualizări
De astazi incepe oficial in Vrancea - pentru ca pe linga lege ea a demarat de citeva saptamini bune - campania electorala pentru alegerile generale aferente mandatului 2008-2012.

Ea este in mod cert una diferita de toate celelalte vazute si traite pina acum, in special datorita modificarilor impuse in legea electorala adaptata noului sistem de vot. Mai ales ca diferentele de atitudine ale protagonistilor scrutinului ar putea fi impuse de modul de repartizare a mandatelor dupa aflarea rezultatelor finale. Astfel, in afara de competitia declarata si afisata intre candidatii diferitelor partide, noutatea absoluta a disputei din acest an este alta. Despre echipe in sinul partidelor se poate discuta, in sensul cunoscut al cuvintului, doar daca ne referim la candidatii la scaunul de senator impreuna cu pretendentii la functiile de deputati apartinind aceleiasi formatiuni politice, concurenti pe o aceeasi zona electorala din Vrancea. Pentru a intelege lucrurile mai usor, sa luam in calcul urmatorul exemplu: Nicu Mazere, candidat PNL in colegiul numarul 2 Senat, face echipa cu adevarat doar cu Eugen Ciorici, candidatul liberal pentru un post de deputat in colegiul numarul 4 - Camera Deputatilor, cu Mircea Ciopraga cadidat pentru aceeasi Camera in colegiul -5, si respctiv Neculai Ionescu candidat PNL - colegiul 6. Intre Ciorici, Ciopraga si Ionescu, la care trebuie adaugati si ceilalti candidati liberali in colegii de deputati (Nicolae Latcan-Colegiu 1, Tudorel Trofin Colegiu-2 si Nini Sapunaru ""colegiu 3) se desfasoara in realitate o alta necrutatoare batalie. Chiar daca aceasta va fi tinuta probabil la secret si va fi bine ascunsa - oricite eforturi implica o astfel de atitudine -, de orice posibila indiscretie a vreunui alegator obisnuit. Un scor mai ridicat al unui candidat PNL la Camera Deputatilor intr-un colegiu din judet dintre cei mentionati diminueaza consistent sansele celoralati colegi ai sai de partid aspiranti la o demnitate similara. Deoarece ii plaseaza pe respectivii candidati pe pozitii neeligibile pe listele de redistribuire din care sint desemnati cistigatorii in etapele doi si trei ale atribuirii mandatelor in conformitate cu prevederile noii legi electorale.

Consideratiile sint, bineinteles, valabile pentru fiecare dintre partidele aflate in competitie, iar luptele fratricide ar putea constitui una dintre noutatile marcante ale campaniei electorale ce a luat startul oficial astazi. Daca ele vor fi sau nu sesizabile in Vrancea, nu ne ramine decit sa fim atenti pentru a le depista.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.