Opinii

MAI AVEM CE ALEGE?

Alina Mungiu-Pippidi
20 oct 2008 712 vizualizări
Daca inteleg eu bine alegerea de care au parte locuitorii unei circumscriptii din Bucuresti, ea se rezuma la o alegere intre domnul Voiculescu

(conform CNSAS, un tinar care turna la Securitate sub numele de Felix, dar mai apoi a avansat cat sa faca afaceri cu banii Securitatii inainte de 1989, a devenit apoi milionar pentru ca un intermediar al acestor afaceri i-a lasat in mod misterios averea lui, desi avea familie, si, conform presei, a inmultit-o cu succes facand afaceri cu curent la pret preferential) si domnul Talpes. Mai exista, desigur, si alti candidati, pentru liberali, peremisti, penegisti, etc, dar acestia doi reprezentand partidele mai bine plasate in sondaje (PSD si PDL) cam asta e alegerea de baza. Si, simbolic vorbind, mi se pare ca e chintesentiala pentru ce ni se ofera daca acceptam fara discutii asemenea oferte.

Cand liderii PNTCD acum citiva ani au fost cat p-aci sa vanda partidul lor crestin democrat lui Ion Talpes s-au gasit, chiar in acest partid amarat, sub pragul electoral, resurse de rezistenta. Oameni de prima mana ca Doina Cornea sau Ion Caramitru s-au ridicat categoric impotriva acestea aberatii. Era greu de argumentat de ce dl Talpes ar fi trebuit importat ca lider PNTCD. Il recomanda poate trecutul lui ca si consilier personal al lui Ion Iliescu (si unul conservator, vorbind cu vocea serviciilor, nu unul reformist ca Boda)? Sau poate relatiile lui externe, find printre rafinatii nostri care ar putea oricand dovedi ca si demnitarii straini de pe la NATO sunt coruptibili (cum s-a vazut la prietenul sau dl. Matser, raspunsul e da, se poate, dar daca esti in Occident pana la urma esti prins si dai socoteala; numai rezidenta in Romania iti confera imunitate)? Sau poate faptul ca a condus asa de glorios SIE sub domnul Iliescu, refuzand sa dea CNSAS orice fel de arhive de pe vremea Securitatii? Sau poate meritele istorice de a fi facut parte din gasca de istorici militari trepadusi ai generalului Ceausescu, care au construit din greu la ideologia national-socialista a Romaniei, de care nu am reusit sa ne lepadam complet nici azi? Ce argumente ar putea fi gasite ca sa justifice de ce oameni ca dl Talpes, care realmente ar fi trimis tancurile pe noi in Piata Universitatii, si au complotat sa le trimita, dar au preferat minerii pana la urma, ar trebui sa fie reprezentatii nostri, de data asta nu pentru PNTCD, ci pentru PDL? Zvonurile spun ca dl. Talpes are mari merite, pe cand era la SIE a schitat cazul contra lui Dinu Patriciu. E vorba, daca nu ma insel, de acel caz instrumentat cu picioarele astfel ca dl. Patriciu are mari sanse sa scape neatins desi am citit toti stenogramele in care manipula bursa. Sa intelegem de aici ca e mult mai rau sa faci smecherii pe la bursa decat trafic de arme? Ca daca un securist prudent pleaca de la lucru cu ce stie despre Voiculescu si Patriciu si le distribuie dupa caz pe la liderii politici acestia devin ostaticii lui pe vecie?

Fata de situatia cu Mitica Dragomir, bagat pe sest de alde Pinalti in PDL, de data asta ma tem ca lucrurile vin direct de la seful statului. Si asta reprezinta o deviere majora de la principii, bun-simt si finalmente pragmatism electoral, ca nu poti sa ai un program contra Securitatii pe de o parte si sa ai incredere doar in agenti fara sa te discreditezi pe de alta. Indiferent de la cine vine, astept sa vad o schimbare de linie de la cei in drept. Daca nu o sa vad una clara, nu imi va ramane decat sa imi schimb eu linia, si, asemenea bietilor votanti din circumscriptia voiculescu-talpes, sa caut pe altcineva sa ma reprezinte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.