Opinii

Test pentru uninominal - Doi oameni ai lui Băsescu

Cristian Ghinea
17 oct 2008 728 vizualizări
Una dintre marile sperante legate de votul uninominal a fost aceea ca oamenii vor conta mai mult decat partidele.

S-a spus ca vom alege direct oamenii si astfel cabalele de partid isi vor pierde puterea. Nu este chiar asa. E drept ca votul uninominal asigura in teorie o mai buna legatura intre alegator si reprezentantii sai si ca parlamentarul poate fi mai usor responsabilizat pentru ca nu mai e votat la gramada cu altii. Dar speranta ca partidele nu vor mai selecta oamenii propusi pentru a fi votati a fost exagerata. De fapt, tot partidul controleaza accesul pe buletinul de vot, doar ca pana acum propunea o lista, acum propune cate un nume pentru fiecare colegiu.

In același timp, exista metode mult mai bune prin care publicul ar putea participa la selectia candidatilor. Cea mai importanta este procedura alegerilor preliminare, asa cum este ea cel mai bine practicata in America. Acolo, tot cu vot uninominal (dar intr-o varianta mai limpede decat struto-camila noastra), diferiti candidati din cadrul aceluiasi partid candideaza in alegeri interne pentru a obtine nominalizarea. Un exemplu spectaculos este actuala candidata republicana pentru vicepresedintie, Sarah Palin. Ea a denuntat coruptia din propriul partid si l-a invins in alegerile interne pe guvernatorul republican in functie. Astfel, el a fost eliminat si Palin a candidat apoi impotriva unui democrat pe care l-a invins, devenind guvernatoare in Alaska. Fara alegeri preliminare, Palin ar fi ramas primar intr-un orasel. Acesta este un sistem deschis de partide, care trateaza selectia ca pe o chestiune de interes public, nu ca pe o afacere privata, de parca un partid ar fi un fel de SRL ceva mai mare.

Partidele noastre nici nu se mai gandesc la o asemenea procedura. PSD a incercat ceva parțial in 2004 (doar membrii de partid au votat), dar si-a fraudat propriile alegeri. Am propus public PNL sa rezolve disputa dintre Tariceanu si Stolojan prin alegeri interne, dar nu am avut nici un ecou. Partidul s-a spart ulterior.

Fara alegeri interne, singura opțiune a publicului este de a sanctiona candidatii inadecvati la vot. Astfel, partidul va pierde voturi la nivel general pentru ca a propus diverse figuri indigeste. Vom avea astfel un test al votului uninominal: va vota publicul diversi dubiosi doar pentru ca au fost propusi de un partid cu care altfel ar simpatiza?

Am si doua exemple clare: Elena Udrea si Ioan Talpes. Amandoi impusi candidați ai PDL pentru ca au executat diverse servicii pentru Traian Basescu. Amandoi figuri controversate pe care personal nu i-as vota si am argumente pentru asta. Elena Udrea nu are nici un merit public altul decat ca s-a imbracat la un moment ca la discoteca sateasca si a aparut in preajma presedintelui. Afacerile sale si ale sotului in zona banilor de stat sant dubioase, chiar daca nu avem dovada unor ilegalitati. Tupeul cu care face ordine in partid dupa ce a fost parasutata direct la varf este epocal. Elena Udrea este propunerea partidului anti-coruptie și pro-modernizare intr-un colegiu din capitala. Ioan Talpes este un caraghios cu aere de mare spion, fost om de casa al lui Ion Iliescu, personaj care viseaza conspiratii fel de fel si are meritul ca l-a convins pe Basescu ca e la curent cu toate subteranele serviciilor secrete (o avea si alte merite, dar nu putem sti). Talpes candideaza chiar impotriva lui Dan Voiculescu. Va fi interesant daca o figura proaspata si mai putin compromisa propusa de PNL sau de alt partid ii va trimite la pensie pe cei doi dinozauri.

Cazul Elenei Udrea e chiar mai interesant. Deputatul PDL (din grupul Stolojan) Sorin Paveliu a anuntat ca nu e de acord cu desemnarea Elenei Udrea in colegiul in care el locuieste si unde ar fi vrut sa candideze din partea PDL. Paveliu e medic si unul dintre autorii programului de guvernare al Aliantei D.A. in 2004. A propus și o lege de bun simt prin care pacientii pot deconta la spitale diverse cheltuieli efectuate in timpul internarii. Eu unul nu stiu sa fi citit de implicare in afaceri dubioase in cazul sau. Nemultumit de decizia partidului, Paveliu a declarat că va candida ca independent in același colegiu.

Traian Basescu vine cu doua propuneri indigeste. Acum avem votul uninominal, nu ii mai votam la gramada. Va face vreo diferenta? Nu stiu, abia astept raspunsul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.