Opinii

Statul e providential pentru politicieni

Liviu Ioan Stoiciu
16 oct 2008 1248 vizualizări
Cine s-ar fi asteptat ca statul sa redevina providential, azi, într-o economie de piata globalizata neoliberala (la nivelul tarilor supradezvoltate, cel putin, de la SUA la statele Uniunii Europene din G 7), care minimaliza rolul statului în economie si finante? Traim vremuri contradictorii.

Criza financiara mondiala (plecata din SUA) a rasturnat valorile capitalismului triumfator: statul occidental a nationalizat bancile care au dat faliment, in stil socialist-marxist - e inimaginabil! Ma uitam zilele trecute la Ion Iliescu, "marele socialist" (de fapt, un comunist de moda veche, mereu profitor al sistemului ticalosit de tip romanesc, profund corupt) cum jubila, intors de la o reuniune a presedintilor grupurilor parlamentare socialiste si social-democrate din Uniunea Europeana, de la Paris, pe seama crizei financiare mondiale, care "e un punct crucial in confruntarea ideologica contemporana dintre stinga si dreapta". Ion Iliescu e convins ca s-a ajuns departe, daca si statul american a fost obligat sa intervina pentru a-si salva economia: "este expresia clara a faptului ca abordarea neoliberala si conservatoare, care se opune oricarei interventii a statului in economie, este din nou depasita de viata reala". Mai mult: "Este, probabil, un moment crucial pentru reafirmarea social-democratiei, singura in masura sa dea raspunsuri coerente si pe fond problemelor actuale ale economiei europene si mondiale", a asigurat Ion Iliescu asistenta europeana, in speranta ca va auzi asta electoratul roman, pregatit pentru alegeri parlamentare.

Criza financiara mondiala va schimba perceptia electoratului roman pe 30 noiembrie la urne? Un electorat roman atipic, altfel, emotiv, care reactioneaza mai degraba majoritar la lozinca "sa moara si capra vecinului" (pe termen scurt), decit la propasirea economica si financiara proprie (pe termen lung). Initiativa Guvernului liberal roman de a da in judecata Parlamentul (caz fara precedent, ceea ce te duce cu gindul ca in Romania chiar functioneaza separatia puterilor in stat) deoarece a votat marirea salariilor in Educatie cu 50 la suta, fara sa aiba acoperire in bugetul de stat, ar fi putut sa-i aduca voturi din partea electoratului majoritar - fie si in numele lozincii "sa moara si capra vecinului". Ca de ce sa profite numai Educatia de maririle substantiale de salarii, sa ajunga un profesor la 60 de milioane de lei vechi si ceilalti bugetari sa ramana la 10 milioane de lei vechi? Nu conteaza ca toata aceasta marire a salariilor din Educatie intra in procentul de 6 la suta din PIB (PIB care creste anual, la fel procentul de 6 la suta) alocat Educatiei tot de Parlament, cu acordul Guvernului, dupa cum sustine PD-L, partid din opozitie"¦ Cum, voturi in plus pentru PNL? Brusc, s-au declansat mecanismele de tip securistic-electoral in Romania (iar serviciile secrete stau la cheremul Palatului Cotroceni, totusi, nu?) impotriva Guvernului liberal, sa fie compromis in fata electoratului, dindu-se de gol care e de fapt situatia cu salarizarea bugetarilor - pentru unii muma, pentru altii ciuma. Ca in Romania statul (si banul public, al tuturor) a ramas permanent providential pentru "clientela politica" (ne atrage atentia presedintele tarii asupra "lacomiei si nesimtirii politicului" - si are si domnia sa dreptate). Electoratul a aflat ca salariatii agentiilor guvernamentale (ai clientelei politice PNL-UDMR; nu conteaza guvernantii de dinainte, care primeau aceleasi salarii de mii de euro), de exemplu, cistiga mii de euro pe luna! La fel conducerile regiilor de stat. Ba chiar s-a dat de gol acum ca pina si conducerea, de pilda, de la Curtea de Conturi, primeste pensii de mii de euro lunar. Degeaba insista premierul Calin Popescu Tariceanu cu "trebuie sa renuntam la populism in privinta salariilor de la stat", ca trebuie "sa avem un echilibru intre sectorul privat si cel de stat, ca angajatii sa nu plece in sectorul privat". E limpede: statul roman (si banul public) e jefuit la drumul mare de politicieni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.